Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazale statistike

BITI PODSTANAR U NJEMAČKOJ Došljaci plaćaju više stanarine, a evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Njemačke stranog porijekla plaćaju u prosjeku više stanarine i na raspolaganju im stoji manje stambenog prostora nego građanima bez migracijske pozadine, objavio je u srijedu njemački Statistički zavod.

"Građani s migrantskom pozadinom u prosjeku plaćaju 7,26 eura stanarine po četvornom metru (bez režija), što je više nego kod stanovnika bez migracijskih korijena, koji u prosjeku izdvajaju 6,69 eura", stoji u priopćenju.

Statističari ovu razliku djelomice objašnjavaju činjenicom da stranci natprosječno često žive u velikim gradovima, gdje su stanarine osjetno više nego u manjim mjestima. No i unutar gradova je primjetna razlika u cijeni najamnine u korist građana s njemačkim korijenima.

Statistike pokazuju kako strancima na raspolaganju stoji manje stambenog prostora, 32,8 četvornih metara po osobi, što je osjetno manje u usporedbi s domaćim stanovništvom (47,7 kvadrata). Statističari ovu razliku pripisuju i činjenici da stranci žive u većim obiteljima nego domaće stanovništvo.

Iz statistika nadalje proizlazi da stranci češće žive u zgradama s 12 i više stanova (6 nasuprot 3 posto), što je u Njemačkoj u pravilu odlika nižeg socijalnog statusa.

U prosjeku stranci za stanarinu (bez režija) plaćaju veći udio raspoloživog dohotka po domaćinstvu. Kod stranaca taj udio iznosi 27,3 posto, a kod domaćeg stanovništva 25,1 posto. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene