Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvali burne reakcije

Njemačka: Obrezivanje iz vjerskih pobuda moguće kažnjivo djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački sud ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga tjelesno ranjavanje koje može biti kažnjivo, navodi se u priopćenju suda, što je odluka koja je već izazvala burne reakcije židovske zajednice, koja to smatra napadom na vjerske slobode.

Visoki sud u Koelnu u svojoj odluci, koja bi mogla postati presedan, ocijenio je da se 'tijelo djeteta trajno i nepovratno mijenja obrezivanjem', navodi se u priopćenju.

'Ta tjelesna promjena protivna je interesu djeteta koje kasnije samo treba odlučivati o svojoj vjerskoj pripadnosti', ocijenio je sud, izuzevši iz odluke obrezivanje iz medicniskih razloga.

>> Slovenija traži mišljenje Europe o obrednom obrezivanju djece

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIo tradicije, ali... 23.000 djevojčica u opasnosti: 'Obrezuju nas kako ne bismo postale kur**'' Slika nije dostupna Neuspjelo obrezivanje Liječnici uspješno obavili 1. transplantaciju penisa

'Pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost pred pravom roditelja', rekao je sud.

U Njemačkoj obrezivanje dječaka prakticiraju gotovo isključivo židovi i muslimani. Središnje židovsko vijeće Njemačke oštro je u priopćenju reagiralo na tu sudsku odluku, ocijenivši da je riječ 'o teškom upletanju bez presedana u prava vjerskih zajednica', dok se reakcija muslimanske zajednice još očekuje. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene