Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: O daljnjim koracima oko neovisnosti Kosova odluka nakon sutrašnjeg sastanka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada priopćila je u nedjelju da će o daljnjim koracima glede proglašenja samostalnosti Kosova odlučiti nakon sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije te je istodobno sve strane pozvala na sabranost i suzdržavanje od nasilja.

"Dugotrajni pregovori su pokazali da je sporazumno rješenje kosovskog pitanja nemoguće i posljednje neriješeno pitanje procesa raspada Jugoslavije sada mora biti riješeno jer ono sputava stabilnost, sigurnost i gospodarski razvitak cjelokupne regije", priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

"Budućnost svih zemalja regije leži u Europi", naglasio je Wilhelm te je dodao kako je "velikodušna ponuda" Srbiji za suradnju s Europskom unijom "još uvijek aktualna".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier
(Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) naglasio je da u je ovom trenutku najvažnije zadržati "prisebnost i razboritost".

"Stabilnost na Balkanu je u ovom trenutku najvažnija", rekao je Steinmeier. On je nakon telefonskog razgovora s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Srbije, Dimitrijem Rupelom i Vukom Jeremićem, izrazio uvjerenost da će rješenje kosovskog pitanja proći u miru.

"Balkan je u prošlosti doživio dovoljno nasilja", rekao je Steinmeier te je dodao da Europa mora zadržati jedinstvo glede poduzimanja daljnjih koraka u svezi s Kosovom.

Predsjednik vanjskopolitičkog povjerenstva Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija CDU) izjavio je da od sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova očekuje "postavljanje smjernica" za brzo priznavanje Kosova od većine članica Europske unije.

"Priznanje Kosova ne predstavlja presedan za ostale regije u svijetu koje se žele odcijepiti jer bi slični pokušaji, poput Abhazije, propali budući da ove zemlje ne bi bile priznate od ostatka svijeta", objasnio je Polenz.

Predvodnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu Peter Ramsauer objasnio je da je njemačko priznanje Kosova "neizbježna stvar", ali je istodobno upozorio na poteškoće koje prethode.

"Ako se uzme u obzir politička i gospodarska zrelost Kosova mora se zaključiti da je ono vrlo udaljeno od samostalne i funkcionirajuće države", zaključio je Ramsauer.

Predstavnik njemačkih Liberala (FDP) Werner Hoyar smatra da proglašenje neovisnosti Kosova nije razlog za slavlje, ali da je ono "najmanje nezadovoljavajuće" od svih mogućih rješenja.

Predstavnik stranke reformiranih komunista, stranke Ljevice, Gregor Gysi, zatražio je od njemačke vlade da zbog "međunarodno pravnih i političkih" razloga ne prizna samostalnost Kosova. Stranka Ljevice bila je i jedina stranka koja se protivila intervenciji NATO saveza u Jugoslaviji 1999. godine.

U većim gradovima Njemačke u nedjelju je došlo do spontanih reakcija Albanaca, koji su automobilskim kolonama i mahanjem albanskim zastavama proslavili proglašenje neovisnosti Kosova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene