Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasizam u Francuskoj

Francuska: Zatvorili romske logore, ne zna se gdje su stanovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Francuskoj odlučile su stati na kraj ilegalnom raseljavanju Roma. Tako su us rspnju jednostavno zatvorili 40 ilegalnih logora koje su naseljavali Romi.

700 stanovnika odlučili su protjerati u zemlje iz koji su došli, najavio je tada francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Sve što ti Romi, većinom iz Bugarske i Rumunjske, posjeduju sada se nalazi u torbama i vrećicama, a oni sjede po ulicama, piše Deutsche Welle. 'Na ulicama se nalaze Romi s malom djecom, koja su uz to bolesna, a njihova će se situacija još i pogoršati', rekao je Michel Fevre iz udruge Rom Europe.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Koncentracijski logor Auschwitz - 4 Blok 17 Hrvatska sudjeluje u obnovi jugoslavenskog paviljona: "Moj otac bio je jedan od ljudi koji su ugušeni plinom"

U Francuskoj ima oko 600 logora, a Sarkozy je najavio da će ih polovica biti uklonjena do kraja listopada. Iz zemlje će ipak biti protjerani samo oni koji su počinili neko kazneno djelo, dok će ostali morati tražiti novo mjesto za spavanje. Osim romskih udruga, za sudbinu 15 tisuća francuskih Roma zabrinut je i UN, koji upozorava na rasizam. Jedan je UN-ov dužnosnik progon Roma u Francuskoj usporedio s nacističkim progonima, piše RFI.

UN je zabrinut i za ostale strance u toj zemlji, jer je najavljeno da će stranci koji imaju francusko državljanstvo, ostati bez njega ako počine neki zločin. 'Što je Francuz stranih korijena? Pitam se da li je ovo dozvoljeno prema Ustavu', zapitao se Gun Kut, turski inspektor u Francuskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene