Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPUNI NEUSPJEH EUROPSKE UNIJE

Njemačka zatvorila granice za vlakove iz Austrije, mobiliziraju na stotine policajaca, a Češka krenula njihovim stopama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogroman val migranata i dalje pristiže na jug Njemačke, a samo u subotu ih je u stiglo čak 12.200 u glavni bavarski grad München. Njemački ministar prometa obrušio se na EU zbog zaštite granice i čitavu stvar nazvao 'potpunim promašajem'.

Policija grad Münchena upozorila je njemačke vlasti da je grad dosegnuo limit u prihvatu migranata i izbjeglica s Bliskog istoka. "Dosegnuli smo gornju granicu naših kapaciteta", upozorio je glasnogovornik policije, dok su u tijeku grozničavi pokušaji vlasti da pronađe adekvatan način za smještaj ogromnog broja novopridošlih izbjeglica i migranata, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuta kancelarka TEŠKE RIJEČI Merkel izjavila što bi vrlo lako moglo dovesti do rata na Balkanu Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Bavarska optužuje: Ponašanje Austrije opterećuje međusobne odnose'

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt zaštitu europskih granica nazvao je potpunim promašajem te je i sam ponovio kako je "Njemačka dosegnula svoj maksimum", a pozvao je i na zaustavljanje priljeva migranata u zemlju.

"Potrebne su efektivne mjere da se zaustavi priljev migranata. To uključuje i pomoć za zemlje iz kojih izbjeglice bježe te isto tako uključuje i učinkovitu kontrolu vlastitih granica, koja isto tako ne funkcionira, obzirom da je EU u potpunosti neuspješno zaštitila svoje granice", rekao je Dobrindt, a prenosi Teh Local.

SNIMILA JE ONO ŠTO BI ONI SAKRILI Nehumano 'hranjenje' izbjeglica

Nadalje, Njemačka, koja očekuje rekord od 800.000 potražitelja azila u 2015., želi "hitan dijalog" o tom pitanju s Turskom preko koje stiže veliki val izbjeglica iz Sirije.

München je glavna točka njihovog ulaska u Njemačku, a gradske vlasti tvrde kako im je potrebno 1000 do 5000 mjesta za smještaj pristiglih migranata. Razmišljaju o korištenju olimpijskog stadiona Olympiahalle, kao privremenog prihvatilišta za migrante.

Gradonačelnik Münchena Dieter Reiter pozvao je ostale njemačke regije da se aktivnije uključe u prihvat migranata. Njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje brani svoj stav o puštanju velikog broja migranata u Njemačku, uvjerena da čini pravu stvar.

Njemačka krši odredbe Schengena

Njemačka je uvela privremene kontrole na granici s Austrijom i zaustavila željeznički promet s tom zemljom, dok je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u telefonskom razgovoru s kancelarkom Angelom Merkel izrazio zabrinutost zbog budućnosti europskog sustava otvorenih granica.

Berlin je odlučio ponovno uvesti granične kontrole, reagirajući tako na izbjegličku krizu. Tim se potezom krši Schengenski sporazum o otvorenim granicama EU-a, piše u nedjelju njemački Bild.

"Njemačka ponovno uvodi privremene kontrole na unutarnjim granicama EU-a. Počet ćemo s Austrijom", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na konferenciji za novinare

"Cilj tim mjera je ograničiti sadašnji priljev ljudi u Njemačku i vratiti se na standardne procedure kada uđu u zemlju", dodao je.

De Maiziere nije pojasnio kako će granične kontrole točno izgledati.

Njemačka mobilizira više stotina policajaca za kontrole svojih granica nakon odluke o privremenom ukidanju slobodnog kretanja predviđenog europskim sporazumom iz Schengena, objavila je policija.

"Mobiliziramo više stotina policajca", rekao je u nedjelju navečer jedan glasnogovornik savezne policije a kontrole se prije svega planiraju na granici s Austrijom od kuda stižu deseci tisuća izbjeglica.

Istovremeno, direktor njemačkih željeznica rekao je svom austrijskom kolegi da Njemačka zaustavlja željeznički promet iz Austrije, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica austrijske željezničke tvrtke OeBB.

Odlukom njemačkih vlasti zabrinut je predsjednik EK-a Juncker. "Upravo sam razgovarao s kancelarkom Merkel. Složili smo se da bi granice među zemljama članicama EU-a ostale otvorene, potrebno je više solidarnosti u odnosu prema izbjegličkoj krizi", napisao je na Twitteru Juncker, aludirajući na zajedničke napore Komisije i Njemačke da se tražitelji azila raspodjele među zemljama članicama.

I Češka ide njemačkim stopama

Češka će pojačati kontrole na svojoj granici s Austrijom nakon njemačke odluke ponovnog uvođenja granične kontrole zbog priljeva izbjeglica, rekao je u nedjelju češki ministar unutrašnjih poslova.

Češka pojačava kontrole na svojoj granici s Austrijom. Sljedeće etape će biti određene prema broju izbjeglica koji se kreću prema Češkoj, rekao je ministar Milan Chovanec na državnoj televiziji.

Glasnogovornica ministarstva Petra Kučerova je rekla za agenciju France presse da je ta odluka povezana s odlukom Njemačke da ponovo uvede kontrole na svojim granicama.

Češka je tranzitna zemlja za izbjeglice koje putuju prema bogatijim zemljama EU, poput Njemačke i samo nekoliko desetaka izbjeglica je zatražilo azil u toj zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene