Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD traže reforme

'Nisam zamijenio Fidela da bi obnovio kapitalizam’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Raul Castro upozorio je Washington i Bruxelles da on nije zamijenio brata Fidela kako bi ‘obnovio kapitalizam’ na Kubi, opetujući spremnost da ‘razgovara o svemu’ osim o političkom i socijalnom sustavu na tom komunističkom otoku.

U govoru kojim je završio parlamentarnu sjednicu posvećenu uglavnom gospodarskoj krizi u zemlji, koju je prenosila televizija, Raul Castro je komentirao izjave američke državne tajnice Hillary Clinton koja je početak dijaloga s Kubom uvjetovala demokratskim reformama na tom otoku koji predvodi jedna jedina stranka. ‘Nisu me izabrali za predsjednika da bih obnovio kapitalizam na Kubi i da bih se odrekao Revolucije’, povikao je uz pljesak zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Polako ali sigurno Kubanski komunisti usvojili povijesne reforme Slika nije dostupna Obećao reforme Raul Castro: Ili ćemo ispraviti pogreške ili ćemo potonuti

'Nećemo pregovarati o našem političkom sustavu'

‘Izabran sam da nastavim graditi i razvijati socijalizam, a ne da ga uništim. To mora biti jasno’, dodao je. ‘Voljni smo razgovarati o svemu, ali nećemo pregovarati o našem političkom i socijalnom sustavu. Moramo poštovati naše razlike’, rekao je zažalivši što američki embargo ‘još traje’ nakon dolaska Baracka Obame u Bijelu kuću u siječnju. Kuba je lani nastavila suradnju s EU-om koju je prekinula prije pet godina, nakon ukidanja europskih sankcija.

>> Raul Castro: Kuba spremna na razgovor s Washingtonom 'o svemu'

Pozvao na štednju

Castro je usto pozvao sunarodnjake da ‘štede koliko god mogu’ u trenutku kada zemlja, sučeljena s nestašicom deviza, prolazi kroz najtežu gospodarsku krizu od 1990-ih. Pad cijene nikla, kubanskog glavnog izvoznog proizvoda, na svjetskim tržištima, pad prihoda od turizma i prolazak tri uragana koji su lani uzrokovali gubitke od 10 milijarda dolara, ili 20 posto BDP-a, odgovorni su za takvo stanje. (Hina)

Čija vam se politika više sviđa?

  • Politika Kube
  • Politika SAD-a

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene