Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protive se zapadnoj nauci

Brutalni režim: Ekstremisti iz škole oteli 234 djevojke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjeruje se kako su islamski ektremisti, pripadnici terorističke mreže Boko Haram, oteli 234 djevojke iz škole na sjeveroistoku Nigerije.

Nigerija još uvijek traga za 234 djevojke koje su nestale iz škole na sjeveroistoku zemlje za koje se vjeruje kako su žrtve prošlotjednih napada islamskih ekstremista. Državni guverner Bornea posjetio je područje stradavanja, a iz razgovora s lokalnim stanovništvom ustanovio je kako je više od 85 školarki nestalo nakon napada.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama

Konačna brojka ide do broja 234 nestalih. Zabrinuti roditelji nestale djece rekli su guverneru kako ih vlasti nisu htjele slušati kada su im donjeli ovu dugačku listu imena nestalih djevojčica. No točan broj još uvijek nije utvrđen.

Nigerija: Napadači u tri sela pobili više od sto ljudi

Guvernera Kashima Shettima, lokalne su sigurnosne službe upozorile kako nije sigurno da boravi u mjestu Chibok, 130 kilometara udaljenom od glavnog grada Maiduguria u državi Borno na sjeveroistoku Nigerije, koja je poznata kao središte terorističke mreže Boko Haram koju se sumnjiči za ove otmice.

Ministar obrazovanja Musa Inuwo Kubo, a i ravnatelj škole potvrdili su kako je 129 učenika bilo u školi kada je započela ova masovna otmica. Njih 28-ero uspjelo je pobjeći otmičarima, a još 16 ih je otišlo iz škole prije početka napada koji se dogodio 14. travnja. Prema tome broj djevojaka otetih iz škole je 85.

Vojska koja je uključena u potragu za nestalom djecom priopćila je prošlog tjedna kako je osmero učenika spašeno, no ubrzo nakon te objave povukli su izjavu što je još jednom izazvalo opću pomutnju među zabrinutim stanovništvom.

Sigurnosne su snage u potrazi za otmičarima, no do sada nisu spasili niti jednu od djevojaka. Sve otete djevojčice su u dobi između 16 i 18 godina. I sami roditelji nestalih djevojčica kao i ostali stanovnici grada uključili su se u potragu. Pretražuju Sambisa šumu u predgrađu grada Chiboka koja je poznata po tome da se u njoj skrivaju militanti.

U napadu na školu ubijeno 29 učenika, mnogi umrli u vatrenoj stihiji

Vjeruje se kako je otmica djelo nigerijskih islamističko-ekstremističkih pobunjenika koji djeluju pod nazivom Boko Haram, iza čijeg se imena krija nauka kako je zapadno obrazovanje grešno.

Pripadnici Boko Harama svojom nasilnom kampanjom pokušavaju uspostaviti islamski šerijat u Nigeriji. Pokret broji više od 170 milijuna ljudi, a gotovo je jednak broj muslimana i kršćana. Otprije je poznato kako je upravo Boko Haram bio odgovoran za dosadašnje otmice mladih djevojaka i žena u napadima na škole, sela i gradove diljem Nigerije posljednjih nekoliko godina. Otimane žene zlostavljaju, služe im kao vratari, za rad u kuhinjama ali i kao seksualno roblje, napominju nigerijski dužnosnici.

Osim napada na ovu žensku školu, Boko Haram proveo je još tri otmice u tri dana koje su započele masovnim eksplozijama na glavnim trgovima i prometnicama gradova za vrijeme najvećih gužvi u danu. Prvi prošlotjedni napad zabilježen je na autobusnom kolodvoru u glavnom gradu Abuja prilikom čega je poginulo najmanje 75, a ozljeđeno više od 140 ljudi.

Nigerijska vojska ali i Vlada tvrde kako su militanti u bijegu, a smunjaju da se nalaze na sjeveroistočnoj granici Nigerije sa Kamerunom. Ovi ekstremistički napadi postaju sve smrtonosniji, a samo je ove godine u takvim napadima poginulo više od 1.500 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene