Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica Čilea objavila

'Nezamisliva katastrofa': Broj mrtvih veći od 700!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabilježeno je čak 90 popratnih potresa, značajno je oštećeno više od 500.000 domova.

Broj mrtvih u snažnom potresu u Čileu narstao je na 708, rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet. Nazvavši ga 'nezamislivom katastrofom', Bachelet je izjavila da će 'stanje katastrofe' i dalje biti na snazi u najsnažnije pogođenim regijama. Čileanska predsjednica je objavila da je postignut dogovor sa najvećim supermarketima u zemlji da će ljudima pogođenim potresom besplatno dati osnovne živežne namirnice koje imaju na skladištu.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

>> Novi potres u Čileu jakosti 6,2 stupnja po Richteru

>> VIDEO: Sigurnosne kamere zabilježile potres u Čileu

36 nakon potresa od 8,8 po Richteru uspostava opskrbe električnom energijom ostaje primarni cilj, kaže Bachelet. Čileanski Crveni križ je objavio da je 500.000 domova pretrpjelo značajnu štetu. Nakon potresa je zabilježeno čak oko 90 popratnih potresa magnitude od 4.9 do 6.9 po Richteru.

'Izvanredno stanje', koje je sinonim za ukidanje ustavnih sloboda, ostat će na snazi trideset dana u regijama Mauleu i Biobiu, kako bi se zajamčio 'javni red i ubrzala doprema pomoći, rekla je Bachelet.

Međunarodna zračna luka u Santiagu, čiji su terminali oštećeni u potresu, neće se otvoriti barem još 48 sati, premda je u nedjelju primila nekoliko izvanrednih letova zrakoplova, priopćila je uprava zračne luke, a prenio je France Presse. Pristup zračnoj luci u nedjelju oko podneva zapriječili su policijsko vozilo i zaštitari. "Nitko ne može ući ni izaći jer postoji opasnost od rušenja čitave zgrade", rekao je zaštitar.

Izbjegnuta i još veća tragedija

Nema čovjeka, instrumenta ni države koja može predvidjeti potres. Ali zna se koja su područja rizična. Čile je jedno od takvih. Zato čine sve da posljedice razaranja budu što manje. Potres u Čileu bio je 700 do 800 puta snažniji od potresa na Haitiju. A u toj je katastrofi poginulo oko 220 tisuća ljudi. Razloga je nekoliko. Epicentar potresa u Čileu bio je dublje pod zemljom, a i u blizini relativno nenaseljenog područja.

Sreća je poslužila Čileance, ali mnogo su toga i sami uradili. Čile je mnogo bogatija zemlja od Haitija. Imaju jedne od najstrožijih zakona o gradnji na svijetu. Većina kuća nije sravnjena sa zemljom, iako su se i ovdje neke urušile.

Čileanci u školama uče što i kako napraviti u slučaju potresa. Imaju Nacionalni ured za hitne slučajeve koji koordinira svime od vatrogasaca, medicinske pomoći do civilne zaštite. Dobro funkcionira na svim razinama od nacionalne, regionalne do lokalne. Haićani ukratko kažu: Čile ima odgovornu, a mi nesposobnu vlast.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene