Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez tipičnih simptoma

FOTO Čudna upala pluća širi se školama i vrtićima, WHO zatražio dodatna izvješća: "Bolnice su pune bolesne djece"

Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 5
Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 5 Afp
Aktualno Galerija Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 5 Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 5 Foto: Afp Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 4 Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 4 Foto: Afp Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 3 Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 3 Foto: Afp Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 2 Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 2 Foto: Afp +0 Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 1 Galerija 1/5 >>
Virus koji uzrokuje upalu pluća napunio je bolnice u gradovima diljem Kine, a među oboljelima i hospitaliziranima većinom su djeca školske i predškolske dobi.

Oboljela djeca imaju neuobičajene simptome koji uključuju upalu pluća i visoku tjelesnu temperaturu, ali bez kašlja ili drugih simptoma koji se uobičajeno povezuju s gripom, RSV-om i drugim bolestima dišnog sustava.

Upozorenje na pojačan oprez u utorak je poslano preko ProMed-a, javno dostupnog globalnog sustava nadzora koji prati zarazne bolesti.

Isto upozorenje odaslano je i u prosincu 2019. te je tada privuklo pažnju liječnika i znanstvenika - uskoro je identificiran novi virus kasnije nazvan Covid i zbog kojeg je svijet stao na gotovo tri godine. Kineske vlasti potom su dugo bile na meti kritika jer su prikrivale razmjere pandemije Covid-a, virus koji je u nekim slučajevima također izazivao upalu pluća.

Hodajuća upala pluća?

Objava potaknuta izvještajem tajvanskog FTW Newsa tvrdi kako su bolnice u Pekingu i Liaoningu u problemu zbog velikog broja oboljele djece s upalom pluća.

"Ovo izvješće sugerira široko rasprostranjeno izbijanje nedijagnosticirane respiratorne bolesti. Nije jasno kada je ovo počelo jer bi već tada bilo neobično da oboli toliko djece u kratkom roku. U izvješću se ne navodi da su oboljeli i odrasli, što ukazuje na izloženost u školama", naglašava se u uredičkoj napomeni u izvješći ProMed-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez Novo povlačenje suhomesnatog proizvoda zbog salmonele: Provjerite svoje hladnjake

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati ispitivanja Zamućen je izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Dodaje se kako je potrebno više informacija kako bi se utvrdio uzrok i opseg širenja ovog virusa. Ipak, nagađa se da bi ova epidemija mogla biti povezana s bolesti mycoplasma pneumoniae, poznatijom kao hodajuća upala pluća, a osjetljivija skupina su upravo djeca.

Vrhunac vala u studenom

Prošlog mjeseca lokalni mediji u Kini objavili su kako bolnice diljem zemlje bilježe povećan priljev infekcija, i to povećan broj u školama i vrtićima. U nekim školama otkazana je i nastava.

"Ovo je prvi val infekcije mycoplasma pneumoniae od kada su početkom godine ukinuta Covid ograničenja. Vrhunac je zabilježen nakon nacionalnog praznika početkom listopada. U usporedbi s ranijim godinama, bilježimo više pacijenata s kombiniranim infekcijama. Pravi vrhunac je sada u studenom", rekla je Zhuo Huixia, ravnateljica dječjeg bolničkog centra, prenosi Telegraph.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 10 Jasna poruka Human Rights Watch osudio hrvatsku Vladu: "Trenutačno ste na krivoj strani"

Kineski pedijatri kažu kako djeca na bolničkom liječenju budu tjedan ili dva. 

"Postojan je broj malih pacijenata koji razviju ozbiljnije slučajeve, ali je relativno mali broj kritičnih. Za sad nismo zabilježili smrtne ishode", rekla je liječnica Hua Shaodong iz dječje bolnice u Pekingu. 

WHO zatražio detaljnije informacije

I ovog je puta Svjetska zdravstvena organizacija od kineskih vlasti zatražila detaljnije informacije. Kako piše Reuters, WHO je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke informacije kao i laboratorijske nalaze oboljele djece. Dodatno su zatražili i podatke o cirkuliranju poznatih patogena zbog kojih bolnice primaju pacijente na liječenje.

Kina je to nazvala "redovnom kontrolom".

Nakon ukidanja ograničenja vezana za Covid, koja su u Kini bila rigoroznija od ostatka svijeta, zabilježeni su skokovi u bolestima u kojima stradava dišni sustav. Povećan broj oboljelih od takvih bolesti bilježe i SAD i Velika Britanija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene