Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brammertzova ocjena

'Neuhićenje Ratka Mladića će izrazito negativno djelovati na regiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuhićenje bivšega vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića djelovalo bi 'izrazito negativno' na pomirbu na Balkanu, ocijenio je glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz.

'Kad on ne bi bio uhićen, to bi izrazito negativno djelovalo na moguću pomirbu u balkanskoj regiji', kazao je Brammertz pred povjerenstvom nizozemskog parlamenta zaduženim za europske poslove. Izrazio je žaljenje što u istrazi sudjeluje 'ograničen broj ljudi', istaknuvši da Srbija 'mora više učiniti' kako bi uhitila Mladića i političkog vođu hrvatskih Srba Gorana Hadžića.

U slučaju 'katastrofalnog scenarija po kojemu Mladić i Hadžić ne bi bili privedeni prije nego završe aktualni sudski procesi', objasnio je, tužiteljstvo bi pokrenulo poseban mehanizam.

Riječ je o, kako je rekao, 'nekoj vrsti mini ICTY-ja u pričuvi koji bi se aktivirao u trenutku kad bjegunci budu uhićeni'. Podsjetio je da ICTY zatvara vrata kad završe procesi koji su u tijeku, potkraj 2013.

>> Brammertz: EU ne smije popustiti pritisak na Srbiju

>> 'Mladić i Hadžić će potpasti pod 'okončanje nedovršenih poslova''

Ratko Mladić je u bijegu od podizanja optužnice 1995. Optužen je za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, posebice za vrijeme pokolja u Srebrenici kad su srpske snage pogubile oko 8000 muslimana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene