Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatičan govor u UN-u

Netanyahu pred UN-om s dijagramom bombe: 'Svijet ima vremena do ljeta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crvenim je markerom izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom govora na Općoj skupštini UN-a, podvukao crtu na dijagramu koji detaljno prikazuje gdje je Iran stigao s izradom nuklearne bombe.

U najdetaljnijem planu za globalnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa, Benjamin Netanyahu rekao je da svijet ima vremena najkasnije do sljedećeg ljeta zaustaviti Iran prije nego ta zemlja uspije u namjeri da izradi nuklearnu bombu, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Netanyahu je prilikom govora na Općoj skupštini UN-a predočio dijagram bombe na kojem je prikazano napredovanje Irana u izradi takvog oružja te je naglasio kako je završena prva faza obogaćivanja urana.

>> Inspektori IAEA u dvojbi zbog možebitnog napada Izraela na Iran

Nakon toga je uzeo crveni marker i podvukao liniju preko koje će, kako kaže, Iran prijeći a Izrael je neće tolerirati. Ta se crvena linija odnosi na dovršenje druge faze i 90 postotnog obogaćivanja urana koje je potrebno da se izradi atomska bomba.

'Do sljedećeg proljeća, najviše ljeta, s obzirom na trenutačnu brzinu obogaćivanja urana, Iran će dovršiti srednje obogaćivanje i prijeći na završnu fazu. Nakon toga, svega je nekoliko mjeseci, možda i nekoliko tjedana prije nego dovoljno obogate uran za prvu bombu', rekao je Netanyahu.

>> Ahmadinedžad optužuje i poziva na mir

Izraelci smatraju da će Iran ukoliko bude posjedovao nuklearno naoružanje biti prijetnja njihovoj zemlji, nakon što je Mahmud Ahmadinedžad, predsjednik Irana u nekoliko navrata opovrgavao holokaust i pozivao na uništenje Izraela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene