Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljan rizik

Inspektori IAEA u dvojbi zbog možebitnog napada Izraela na Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li Izrael diskretno upozoriti čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana da povuče inspektore prije možebitnog zračnog napada na Iran kao što je SAD učinio u dramatičnom noćnom telefonskom pozivu njegovom prethodniku neposredno prije napada na Irak 2003.?

Sa stalnim nagađanjima o možebitnom skorom izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja i njegove sve napetije odnose s Teheranom, potencijalne opasnosti za Amanovo osoblje na terenu vjerojatno predstavljaju veliku razlog za zabrinutost čelnika IAEA.

Ako ne budu imali sreće, riskiraju naći se na mjestu koje će gađati izraelske rakete, a mogu se suočiti i s bijesom Irana i vjerojatnim protjerivanjem. Njihov bi dolazak uvelike umanjio informacije svijeta o iranskom nuklearnom programu.

IAEA bi se mogao naći pred 'akutnom dilemom' s obzirom da je obvezan nastaviti inspekcije u Iranu dok istovremeno mora zaštititi svoje osoblje, ocijenio je za agenciju Reuters stručnjak za razoružanje i sprječavanje širenja nuklearnog oružja Trevor Findley.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

Iranski dužnosnici zaoštrili su svoje kritike spram UN-ove agencije rekavši da su možda u nju infiltrirani 'teroristi' i optuživši je da tajne o nuklearnom programu prosljeđuje Izraelu. Takve tvrdnje vjerojatno povećavaju zabrinutost za sigurnost inspektora u sjedištu agencije u Beču.

>> Izrael smatra da sankcije protiv Irana djeluju

'Logika nalaže da kada pokrećete vojnu akciju, da je ne najavljujete unaprijed jer onda gubite svaki element iznenađenja', rekao je Uzi Eilam, umirovljeni izraelski brigadni general i bivši ravnatelj izraelskog odbora za atomsku energiju. Eilam, međutim, sugerira da bi Izrael mogao planirati vrijeme napada uzimajući u obzir sigurnost inspektora.

'IAEA će učiniti sve moguće kako bi izvukao svoje osoblje iz Irana prije izraelskog napada, ali mora biti oprezan kako to čini', rekao je Mark Hibbs iz zaklade Carnegie.

Ako se kasnije pokaže da je Amano bio upozoren, ali je odlučio informaciju ne proslijediti Iranu, Teheran bi mogao zaključiti da je 'IAEA sudionik u invaziji', dodao je i istaknuo da bi sve osoblje agencije koje bi ostalo u Iranu 'bilo izloženo ozbijnom riziku'.

I Izrael je, međutim, suočen s dvojbom jer želi izbjeći žestoke međunarodne kritike koje bi uslijedile ako bi ubio inspektore IAEA-a, rekao je Findley. Pierre Goldschmidt, bivši čelnik UN-ovih nuklearnih inspektora, kaže da ne vjeruje da bi IAEA maknuo inspektore iz Irana ukoliko ne dobije 'jasan znak' da bi to trebao učiniti.

No, ako napetost eskalira, IAEA bi mogao postaviti pitanje svojim inspektorima žele li dragovoljno biti u Iranu, kao što je učinio kada su bili poslani u inspekciju reaktora u Vinči tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999.

Bivši zamjenik IAEA Olli Heinonen je rekao da je Iran odgovoran za sigurnost inspektora po sporazumu s tom UN-ovom agencijom, ali da se 'ne može isključiti da bi neki pojedinci mogli iskaliti svoj bijes i frustraciju na inspektorima'. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene