Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog barbarskog zločina

Neredi u Meksiku zbog nestalih studenata, prosvjednici spalili uredski namještaj i dokumente vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su u srijedu upali u vladine zgrade u južnoj meksičkoj državi Guerrero, drugog dana nasilnih prosvjeda zbog vjerojatnog umorstva 43 nestalih studenata.

Bijes prosvjednika usmjeren je protiv vlasti u državi Guerrero, koje su prema njihovu mišljenju učilile premalo kako bi rasvijetlile taj zločin.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

U Chilpancingu, glavnom gradu te države na jugu Meksika, prosvjednici su upali u urede ministarstva obrazovanja, iznijeli namještaj i dokumente i zapalili ih pred zgradom. Nasilje se nastavilo dan nakon što je zapaljeno sjedište vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

Nestali studenti su pogubljeni, spaljeni i bačeni u rijeku!

Federalno državno odvjetništvo prošlog je tjedna objavilo da su dvije osobe, za koje se pretpustavlja da su pripadnici bande Guerreros Unidos, priznale umorstvo 43 studenta koji su nestali 26. rujna u Iguali. Vlasti istražuju njihove tvrdnje da su zapalili tijela žrtava.

Nestali, u dobi između 15 i 25 godina, bili su polaznici učiteljske akademije. Svjedoci tvrde da ih je policija zaustavila i odvela dok su putovali autobusom. Navodni članovi bande rekli su istražiteljima da su policajci predali studente bandi.

Gradonačelnik obližnjeg grada Iguale i njegova supruga uhićeni su pod optužbom da su naredili masakr studenata. Meksičko veleposlanstvo u Washingtonu priopćilo je da su događaji u Iguali "barbarski, tragični, bolni i neprihvatljivi". Veleposlanstvo je u prioćenju objavilo mjere što su ih vlasti poduzele kao reakciju na te događaje.

Meksičke federalne snage sigurnosti i vojska preuzele su brigu za javnu sigurnost u 15 općina u Guerreru, priopćilo je veleposlanstvo. Sve mjesne policijske snage uklonjene su sa svojih dužnosti i poslane na dodatnu izobrazbu.

Uhićene su 74 osobe, uključujući i 36 mjesnih policajaca i vođu bande Guerreros Unidos, njezina financijskog tajnika i još nekolicinu članova. Prema navodima veleposlanstva, trojica uhićenih muškaraca priznala su da su otela i ubila skupinu mladića. Njihovo je priznanje dovelo istragu do mjesta gdje je pronađen pepeo i ljudski ostatci, no nije bilo moguće brzo utvrditi identitet žrtava.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je u Washingtonu da se taj "grozni i barbarski zločin" mora temeljito istražiti a odgovorni za njega privesti pravdi.

Meksička je vlada objavila da u istrazi surađuje s Međuameričkim povjerenstvom za ljudska prava. Povjerenstvo, koje je dio Organizacije američkih država, izvijestila je da je njezin izvjestitelj za Meksiko James Cavallaro u srijedu boravio u Ciudad Mexicu kako bi izvršio pripreme za istragu.

Meksičko veleposlanstvo u Washingtonu poručilo je da je taj zločin "poziv na buđenje" i znak da opći sigurnosni i pravosudni napredak u Meksiku "nije još zahvatio neke općine poput Iguale i neke države poput Guerrera". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene