Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nepal u četvrtak glasuje za ukidanje monarhije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u Nepalu ubila sedmoricu maoista, objavila je matična stranka, dan uoči povijesnih izbora za skupštinu koja bi trebala ukinuti monarhiju i proglasiti republiku, prema mirovnom sporazumu iz 2006. kojim je okončan desetogodišnji građanski rat.

Maoisti su optužili kandidata Nepalske kongresne stranke da je naredio policiji otvaranje vatre na njihove čelnike na zapadu Nepala, a policija tvrdi da je morala intervenirati kada su prosvjedi prerasli u nasilje.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Bijeg od siromaštva Za Rusiju ratuje 15.000 Nepalaca: Koriste ih kao topovsko meso, a mame visokim plaćama Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu''

Oglasivši se priopćenjem, čelnik misije Ujedinjenih naroda u Nepalu Ian Martin kazao je da je "duboko je šokiran" ubojstvima, smjesta zatraživši neovisnu istragu.

Na izbore je u četvrtak pozvano 18 milijuna od ukupno 26,4 milijuna stanovnika Nepala, jedne od deset najsiromašnijih zemalja i jedinog hinduističkog kraljevstva u svijetu.

Novoizabrana skupština trebla bi okončati 239 godina dugu vladavinu kraljevske dinastije Shah, prema sporazumu koji su u studenome 2006. zaključili maoisti i sedam političkih stranaka.

Taj sporazum kojim je okončano desetljeće "maoističkog rata" s 13.000 mrtvih i uništenim gospodarstvom, vrlo je krhak i analitičari te diplomati drže da bi nasilje moglo umanjiti vjerodostojnost izbora.

Nakon izbora vjerojatno će morati abdicirati kralj Gyanendra, koji je prijestolje naslijedio 2001. godine, nakon što je drogirani prijestolonasljednik ubio cijelu kraljevsku obitelj, a ubrzo i sam umro.

Bogati 60-godišnji Gyanendra bio je u trenutku šekspirijanske drame izvan palače u kojoj je međutim bio njegov sin jedinac, danas 36-godišnji bahati nasilnik, koji je jedini ostao pošteđen pokolja.

Takav slijed događaja pobudio je neugodne glasine protiv Gyanendre, koji je u kraljevstvu vrlo omražen. Ipak, velik dio tradicionalnih Nepalaca protivi se ukidanju monarhije.

Nakon demokratske pobune u travnju 2006., koja je završila dogovorom svih političkih stranaka i maoista o izboru skupštine, ukidanju monarhije i proglašenju republike, kralj je danas bez ikakvih ovlasti

Od izbora mnogo očekuje vođa maositičkih pobunjenika, Pushpa Kamal Dahal, zvani Prachanda ("strašni"), koji se nada da bi nakon 25 godina života u ilegali i desetogodišnje oružane borbe, mogao postati predsjednik nove republike.

Prachanda, 52-godišnji bivši učitelj, izabrao je revolucionarni put krajnje ljevice zgrožen siromaštvom svoje zemlje. Danas tvrdi da se zauvijek odrekao nasilja, a gerilce preobrazio u demokratsku stranku.

Nepalski maoisti su, međutim, još na američkom popisu terorističkih organizacija i teško mogu izbrisati vrijeme kada su se nadahnjivalo idejama kineskog vođe Mao Zedonga i "kulturne revolucije", perunaske gerile "Svjetle staze" i kambodžanskih Crvenih kmera.

Prachanda je izgradio vojsku od 20.000 vojnika, koji su danas razoružani i pod kontrolom UN-a, ali udruge za ljudska prava optužuju ih za ubojstva, silovanja, indoktrinaciju i zastrašivanja.

Sam vođa tvrdi da "ne želi ponoviti pogreške druga Staljina", no podliježe kultu ličnosti, jer ga pristaše obožavaju kao poluboga, prenosi agencija France presse.

Siromašni Nepal, sa 147.000 kilometara četvornih i osam od ukupno 14 najviših vrhova na svijetu, među njima i Mount Everest, ovisi o stranoj pomoć koja puni više od 30 posto državnog proračuna, te o turizmu koji čini 4 posto PDB-a i donosi 150 milijuna USD godišnje.

Većina stanovnika živi s manje od dolara na dan, a turistički stručnjaci strahuju da bi se bivši pobunjenici mogli lako opet latiti oružja ne uspiju li ostvariti svoje želje na izborima.

Izbore osigurava najmanje 135.000 policajaca, a nadziru ih stotine međunarodnih promatrača iz Ujedinjenih naroda, Europske unije te Centra za praćenje izbora Jimmya Cartera iz Atlante.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene