Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nepal: Maoisti povećali vodstvo na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepalska stranka maoista, bivših pobunjenika, pojačala je vodstvo na povijesnim izborima koji bi trebali dovesti do ukidanja himalajskog kraljevstva i proglašenja republike, pokazuju u ponedjeljak zadnji, još uvijek neslužbeni rezultati.

Nepalci su u četvrtak birali zastupnike za skupštinu koja treba izraditi novi ustav i službeno ukinuti monarhiju, a prema zadnjim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo, maoisti vode sa 101 osvojenim mjestom od 178.

Pročitajte i ovo Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu'' Slika nije dostupna Maoisti oteli 250 seljana

U izbornoj kampanji maoisti su se nastojali prilagoditi vremenu i odbacili su dio dotadašnjeg programa poput nacionalizacije, te su najavili inozemna ulaganja i javno-privatno partnerstvo.

Njihova pobjeda mogla bi dovesti do poboljšanja životnog standarda u državi svrstanoj među deset najsiromašnijih u svijetu.

S druge strane očekuje ih borba za prihvaćanje u međunarodnoj zajednici, jer su se primjerice Sjedinjene Države uvijek protivile pregovorima s maoistima i još ih smatraju teroristima.

Nije im sklona ni susjedna Indija koja vodi borbu protiv maoističke pobune u vlastitoj zemlji.

Unatoč dosadašnjim dobrim rezultatima, kompliciran izborni sustav teško će omogućiti maoistima osvajanje apsolutne većine, ističu analitičari, koji ne skrivaju iznenađenje jer su predvidjeli da će maoisti osvojiti tek treće mjesto, iza komunista i Nepalskog kongresa, dviju stranaka koje su dobile 24, odnosno 30 mjesta.

Rhoderick Chalmers, stručnjak iz Međunarodne krizne skupine sa sjedištem u Bruxellesu, smatra da je "narod glasovao za promjene, promjene u vođenju politike i promjene u načinu na koji država funkcionira".

Maoisti su u studenom 2006. potpisati mirovni sporazum kojim je okončan desetgodišnji građanski rat s oko 13.000 mrtvih i otada ublažili retoriku i program temeljen na učenju Karla Marxa i Mao Zedonga.

Međutim, ne odriču se planiranog ukidanja monarhije te je visokopozicioniarni maoist najavio da kralj Gyanendra, koji je već izgubio sve ovlasti, mora napustiti i kraljevsku palaču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene