Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi iznenađeni

Što se događa u Hrvatima omiljenoj zemlji? Najveći pad plaća u posljednjih 15 godina

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. su pale za četiri posto, što je više od očekivanog, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

"To je najveći pad realnih plaća u roku od jedne godine od početka vođenja statistika 2008.", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Još početkom ožujka ekonomisti su polazili od pada realnih plaća za 3,1 posto.

Kao glavni razlog za pad realnih plaća navodi se inflacija tj. porast cijena robe široke potrošnje za 6,9 posto.

Pročitajte i ovo Inflacija i euro - 2 Loš standard Imamo nikad veće plaće, a rijetko kad smo ovako loše živjeli: "Evo, baš idem po jagode, znate li vi koliko to košta?"

"U isto vrijeme nominalne plaće su porasle za 2,6, što je nedovoljno da amortizira porast cijena života. Kupovna moć građana je u padu", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Realne plaće time su u Njemačkoj već treću godinu zaredom u padu. Godine 2020. nominalne plaće smanjene su zbog pandemije koronavirusa i s time povezanog skraćenog radnog vremena u mnogim sektorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Imaš pravo, ostvari ga Uskoro stiže povrat poreza na račune oko 150 tisuća mladih, ali ne samo njima

Godine 2021. zbog porasta cijena energenata na pad realnih plaća utjecala je povećana stopa inflacije.

Porast realnih plaća ekonomisti očekuju tek 2024. Na ovaj bi trend mogao utjecati i povećani broj štrajkova početkom 2023., čime se povećava pritisak na poslodavce da porast plaća prilagode inflaciji i gubitku kupovne moći građana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene