Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Zeland:

"Nemogući" test iz matematike na noge dignuo učenike i profesore, reagirao i ministar

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Srednjoškolski test iz matematike proglašen je „nemogućim“ nakon što ga čak ni srednjoškolci s najboljim ocjenama nisu uspjeli riješiti.

Slična se situacija dogodila i lani, pa se novozelandska obrazovna institucija nadležna za sastavljanje testova našla pod paljbom nakon što su se požalili i profesori.

Pročitajte i ovo Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika" Ilustracija Policija još vodi istragu Nakon optužbi o krađi u otmjenim trgovinama, zastupnica dala ostavku: "Podbacila sam, žao mi je"

O cijelom se slučaju oglasio i ministar obrazovanja Chris Hipkins te zatražio istragu.

Budući da se ovo događa već drugu godinu zaredom, novozelandska obrazovna institucija nadležna za sastavljanje testova (New Zealand Qualifications Authority - NZQA) našla se pod paljbom, učitelji su im poslali otvoreno pismo, a ministar obrazovanja Chris Hipkins zatražio je "iscrpno izvješće" o problemu.

„Mislim da je ispit bio promašen i pretežak. Zabrinuta sam zbog učinka koji je imao na samopouzdanje učenika. Mi već vodimo tešku borbu jer postoji stigma oko matematike i ovo ne pomaže srušiti barijere koje učenici imaju", kazala je srednjoškolska učiteljica matematike Amanda Fraser, koja je također predsjednica Matematičkog udruženja Otago.

Učenica je istaknula geometrijski dio ispita namijenjenog 15-godišnjacima koji je zadao muku učenicima, ali i profesorima.

Zašto je test zadao toliko muke srednjoškolcima, provjerite u nastavku:

NZ Qualifications Authority Lvl 1 Math/Stats Exam 2017 by The Guardian on Scribd

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene