Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plućna infekcija

Nelson Mandela u bolnici u ozbiljnom stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela ponovno je hospitaliziran zbog plućne infekcije.

Kako javlja CNN, Nelson Mandela je u bolnicu primljen u ozbiljnom stanju. U bolnicu u Pretoriji prebačen je u subotu nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo. 'Jutros se njegovo stanje pogoršalo i prebačen je u bolnicu u Pretoriji. Stanje je i dalje zabrinjavajuće, ali stabilno', kaže se u priopćenju ureda predsjednika Jacoba Zume.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pročitana oporuka Imovina Nelsona Mandele procjenjuje se na 4,1 milijun dolara Slika nije dostupna Naginjao komunizmu? TAJNI DOKUMENT OTKRIVA Mandela prošao obuku Mossada u naoružanju

>> Predloženo da se Južnoafrička Republika nazove 'Mandelija'

'Predsjednik prima posebnu specijaliziranu njegu i liječnici čine sve što je moguće kako bi se osjećao bolje', nastavlja se u priopćenju te dodaje: 'Predsjednik Zuma, u svoje ime i u ime vlade i čitave nacije, želi Madibi brzo ozdravljenje i traži od medija i javnosti da poštuju njegovu privatnosti i privatnost obitelji'.

Heroj borbe protiv apartheida

Mandela (94) je ove godine već nekoliko puta hospitaliziran zbog plućnih infekcija i upale pluća.  Zdravlje ovog dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, heroja borbe protiv apartheida, posljednjih je nekoliko godina vrlo krhko. 'Madiba', kako ga iz milja zovu, trebao bi u srpnju proslaviti 95. rođendan.

Njegovi problemi s plućima počeli su još dok je kao politički zatvorenik za vrijeme apartheida bio na 27-godišnjoj robiji, tijekom koje je obolio od tuberkuloze.

U vrijeme Božića 2012. godine bio je i na operaciji žučnih kamenaca. Bio je to jedan od njegovih najdužih boravaka u bolnici od kada je izašao iz zatvora 1990. godine. Mandela je zadnji put hospitaliziran u ožujku. Nakon izlaska iz bolnice samo se jednom pojavio u javnosti, vidno oslabljen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene