457350
457350
457350
457350
457350

NE TREBA BRINUTI Evo kako će Obamin život izgledati nakon isteka mandata

  • , 16.11.2016., 22:07
  • Autor:
  • komentara

Do isteka Obaminog mandata ostalo je nešto više od dva mjeseca. Aktualni američki predsjednik ipak ne brine za budućnost.

 
 
 
 
Barack Obama održao govor u Sjevernoj Karolini (Foto: AFP)
Barack Obama održao govor u Sjevernoj Karolini (Foto: AFP)

Kad iseli iz Bijele kuće, aktualni američki predsjednik Obama neće oskudijevati. Ima pravo na mirovinu od oko 200 tisuća dolara. Uz zaštitu tajnih službi i brojne druge beneficije američke porezne obveznike Obama mogao bi stajati i više od milijun dolara na godinu.

''Mislim da su ovdje hrvatski bivši dužnosnici, pogotovo predsjednici, puno veće opterećenje za državni proračun nego što su to američki. Oni kod nas uvijek ostaju bliski politici, dok u Americi to ne mora nužno biti slučaj", kaže Mate Mijić, politički analitičar.

Mirovina je tek manji dio prihoda bivših američkih predsjednika.

''Više manje žive od svojih govora na razno raznim fund raiserima, dakle svečanim večerama, na razno raznim skupovima. Dobar dio njih naravno napiše i svoje memoare", kaže Mijić.

Ti iznosi mogu biti vrtoglavi. Procjenjuje se da je Bill Clinton od govora zaradio više od 65 milijuna dolara. Dodatnih 15 milijuna donijeli su mu memoari. I George Bush je zaradio milijune naplaćujući za govore najmanje 100 tisuća dolara. Bivši američki predsjednici obično ostaju društveno aktivni kroz razne zaklade i inicijative.

"Vjerujem da će i sadašnji predsjednik Obama također ići u tom smjeru, dakle pomoć Africi jer i sam je Afroamerikanac i dobitnik Nobelove nagrade za mir'', kaže Mijić.

''Sudeći po nekakvim izjavama i skrivenim ambicijama koje su izašle u ovoj kampanji postoji velika mogućnost da će Barack Obama pripremati put svojoj supruzi za kandidaturu 2020. godine", dodaje.

Prije mogućeg povratka u Bijelu kuću, obitelj Obama će još neko vrijeme ostati u Washingtonu. Unajmili su 5 i pol milijuna dolara vrijednu kuću u kojoj će živjeti dok mlađa kći Sasha ne maturira.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se