Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike stižu sa svih strana

Burne reakcije nakon snimke s dječakom: Ovo nije prvi put da se Dalaj Lama ispričava

Aktualno Galerija Zrinka Jančić, budističko društvo Mahamudra Zrinka Jančić, budističko društvo Mahamudra Foto: DNEVNIK.hr Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Foto: DNEVNIK.hr Dalaj Lama šokirao ponašanjem na snimci - 1 Dalaj Lama šokirao ponašanjem na snimci - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalaj Lama šokirao ponašanjem na snimci - 2 Galerija 1/4 >>
Još uvijek se komentira snimka na kojoj 87-godišnji tibetanski vođa Dalaj Lama u usta ljubi maloljetnog dječaka i plazi mu jezik. Dok kritike stižu sa svih strana, budisti podsjećaju da ne smijemo zaboraviti na velike razlike u kulturama. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Koliko god puta pogledali video, prizor u kojem Dalaj Lama ljubi maloljetnog dječaka na jednom javnom događanju u Indiji gotovo nikome ne pada lako, pogotovo zato što mu je zatim rekao da mu "posiše jezik". Nakon lavine kritika stigla je i isprika na Twitteru.

"Njegova Svetost želi se ispričati dječaku i njegovoj obitelji, kao i njegovim brojnim prijateljima diljem svijeta zbog boli koju su njegove riječi možda prouzročile. Njegova Svetost često zadirkuje ljude koje susreće na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama", piše u objavi na profilu Dalaj Lame.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontroverzno ponašanje VIDEO "Neprimjereno, skandalozno, odvratno": Dalaj Lama se ispričao što je poljubio dječaka u usta i zamolio ga da mu posiše jezik

Nema opravdanja za nijedan oblik nasilja – poruka je budističkog društva Mahamudra u Zagrebu. No predsjednica društva Zrinka Jančić upozorava i na kulturološke razlike.

"Susret, recimo, između dvoje ljudi može biti popraćen plaženjem jezika: jednostavno jedan isplazi jezik drugome. Ako su bliski, nekad može doći do dodirivanja tog jezika", rekla je.

Kada je u pitanju Dalaj Lama, to ima posebno značenje.

"Nekakav njegov dodir znači blagoslov ili čak čin iscjeljenja za drugu osobu. Pritom ne bismo trebali biti slijepi i negirati neke pojave koje nam se čine neispravne", istaknula je Jančić.

Pročitajte i ovo Dalaj-lama (Foto: AFP) Stabilno Dalaj-lama hospitaliziran zbog upale pluća

Upravo je tako ovaj susret ocijenila komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček, koja smatra da govor tijela dječaka pokazuje da mu je neugodno.

"Čak i u zagrljaju u koji je prvotno i pristao ući, vidi se da je taj zagrljaj, po njegovu mišljenju, predugo trajao i želi se odmaknuti", objasnila je.

Nije ovo prvi put da se Dalaj Lama ispričava. Ranije je požalio, među ostalim, i izjavu da njegova nasljednica može biti žena, ali da mora biti vrlo privlačna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene