Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeli zapovjedništvo

NATO u Libiji započeo operaciju 'Ujedinjeni zaštitnik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je preuzeo zapovjedništvo nad svim vojnim operacijama koje se vode u Libiji, nastavljajući operacije međunarodnih koalicijskih snaga koje su počele 19. ožujka, objavljeno je u sjedištu Saveza u Bruxellesu.

Članice Saveza su odluku o provedbi operacije pod nazivom 'Ujedinjeni zaštitnik' donijele u nedjelju navečer, a od danas NATO preuzima odgovornost za zračne akcije protiv Gadafijevih vojnika, čiji je cilj zaštita libijskih civila, navodi se u priopćenju.

Iako je NATO u četvrtak počeo s provedbom operacije 'Ujedinjeni zaštitnik', Savez nije bio jedinstven oko pristupa u rješavanju libijske krize, a međunarodna 'kontaktna skupina' za Libiju razilazi se i u pogledu načina na koji bi trebalo postupiti prema libijskome vođi Moameru Gadafiju.

Pod upravom glavnoga savezničkog stožera u Europi - u belgijskom Monsu, operacija se vodi iz središnjeg regionalnog NATO-ova zapovjedništva u Napulju. Operaciju vodi kanadski general Charles Bouchard. NATO je počeo preuzimati djelomičnu kontrolu nad akcijama u srijedu ujutro. Protekla dva tjedna tu je operaciju provodila višenacionalna koalicija koju su povele Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a NATO je već bio zadužen za druge dvije, jednako prijeporne misije u Libiji - kontrolu provedbe embarga na oružje i zonu zabrane leta.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

>> Među libijskim pobunjenicima ima članova al Kaide

>> Obama potajno šalje pomoć pobunjenicima u Libiji

U Libiji je u četvrtak došlo do dramatičnog obrata za pobunjenike, koji su tijekom vikenda zauzeli brojne gradove duž obale. Činilo se da napreduju uz pomoć zračnih napada međunarodne koalicije, no sada se povlače iz dosadašnjih uporišta duž istočne obale Libije, javljaju agencije.

Pobunjenici su na istoku izgubili važnu naftnu luku Ras Lanuf, gradove Bin Džavad, Ukajlu i Bregu. Povlače se pred napadima snaga lojalnih Moameru Gadafiju. Prema nekim izvješćiima, pobunjenici su se počeli povlačiti natrag prema Adždabiji, a očevici tvrde da su civili počeli bježati prema glavnome pobunjeničkom uporištu Bengaziju. Pobunjenički general Sulejman Mahmud rekao je da njegove snage trebaju vrijeme, strpljenje te pomoć da se organiziraju, misleći pritom na oružje, bolje radio-veze i bolju komunikaciju.

Nedavno izglasana rezolucija 1970 UN-a o Libiji zabranjuje 'svaku izravnu ili neizravnu dobavu, prodaju ili transfer oružja ili ratne opreme', a sljedeća rezolucija, br. 1973, poziva na provedbu 'svih potrebnih mjera' u svrhu zaštite civila. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene