Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisao tajni dokument

Obama potajno šalje pomoć pobunjenicima u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama potpisao je dokument kojim se odobrava pomoć libijskim pobunjenicima u borbi protiv snaga Moamera Gadafija.

Obama je prije dva ili tri tjedna potpisao taj dokument koji obično služi da bi se Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) odobrile tajne operacije i predstavlja nužan pravni korak prije takve akcije ali ne znači nužno da će do akcije i doći, rekao je izvor. 'Kao što je uobičajena praksa za ovu i sve administracije, neću komentirati obavještajna pitanja', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. On je ponovio da nije donesena nikakva odluka o dostavi oružja libijskoj oporbi.

CIA je odbila komentirati informacije o tajnim operacijama. New York Times navodi da su agenti CIA-e već u Libiji uspostavili kontakt s pobunjenicima i da navode zrakoplove na ciljeve u dubini libijskog teritorija. ABC također navodi da je Obama potpisao odobrenje za provođenje tajnih operacije u Libiji, ali da pomoć ne znači i naoružavanje libijske oporbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri faze Procurio ruski plan za pripajanje Bjelorusije: Ovo su strateški ciljevi Slika nije dostupna Komunikacija na daljinu Nema više čekanja na šalterima: Od ljeta druženje s javnim bilježnicima u sigurnoj virtualnoj sobi

>> Libija: Gadafijeve snage zaustavile pobunjenike

Clinton tvrdi da nema pomoći

Nema odluke o naoružavanju libijskih pobunjenika, protivnika Moamera Gadafija, rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton nakon razgovora sa zastupnicima u Predstavničkom domu. 'Rekli su da nisu donijeli odluku da im isporuče oružje', rekao je republikanski zastupnik iz Indiane nakon što su se zastupnicima na sastanku iza zatvorenih vrata obratili Hillary Clinton, načelnik združenog stožera oružanih snaga admiral Mike Mullen i ministar obrane Robert Gates.

Dio zastupnika potužio se da nisu bili na odgovarajući način konzultirani prije nego što se administacija predsjednika Baracka Obame pridružila međunarodnoj akciji protiv libijskog režima. 'Mislim da uopće nismo trebali biti tamo', rekao je republikanski zastupnik Dan Burton. On je kazao da su Clinton, Gates i Mullen kazali 'da će razmisliti' o mogućem naoružavanju Gadafijevih protivnika.

Libijski ministar napustio gadafijevu vladu

Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa u srijedu je po dolasku u London objavio da napušta vladu Moamera Gadafija, objavile su britanske vlasti. 'Možemo potvrditi da je Musa Kusa stigao na aerodrom Farnborough iz Tunisa. Rekao nam je da je došao svojom voljom i da daje ostavku na svoj položaj', priopćio je glasnogovornik Foreign Officea.

>> VIDEO: Izravan pogodak Gadafijevog tenka iz zraka

'Kusa ja jedan od najviših dužnosnika u Gadafijevoj vladi a njegova uloga bila je predstavljati režim na međunarodnoj pozornici, što on nije dalje želio raditi', stoji u priopćenju. Musa Kusa nije prebjegao i u inozemstvo putuje u diplomatsku misiju, rekao je ranije glasnogovornik libijske vlade. 'On je u diplomatskoj misiji', rekao je glasnogovornik Musa Ibrahim.

Kusa je jedan od Gadafijevih najbližih saveznika i arhitekt dramatične promjene u libijskoj vanjskoj politici koja je tu zemlju vratila u međunarodnu zajednicu nakon godina sankcija.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene