Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti i dalje rastu

SVE ZBOG RUSIJE NATO ponudio pomoć Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO planira Turskoj poslati zrakoplove za ophodnju i projektile kako bi osnažio njezinu obrambenu moć na granici sa Sirijom, rekli su u utorak dužnosnici saveza.

Njemačka i SAD povukle su svoje projektile Patriot iz Turske, kao što su to već prije bile najavile, ali iznenadno uključenje Rusije u građanski rat u Siriji u rujnu, potaknulo je druge članice NATO-a da ponude dodatnu pomoć Turskoj, u kojoj projektile Patriot sad ima još samo Španjolska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Ruska podmornica Potrebno pronaći alternativu Bivši glavni zapovjednik NATO-a upozorava: "Imamo Ahilovu petu i Rusija to zna!"

'Moramo u potpunosti iskoristiti sve potencijale koje imamo za suprotstavljanje prijetnjama na južnom boku NATO-a', izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, koji s kolegama iz članica NATO-a sudjeluje na sastanku u Bruxellesu.

'Moramo poduprijeti našu saveznicu Tursku', dodao je.

RUSIJA DODATNO POOŠTRAVA MJERE Odgovor na 'agresivni čin'

Iz diplomatskih izvora se doznaje da predviđene mjere uključuju slanje većeg broja brodova iz članica NATO-a u istočno Sredozemlje, više NATO-ovih zrakoplova u turskoj bazi Incirlik i dodatne bitnice projektila, uz postojeće španjolske.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi kako je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom 'vrlo nestabilno' i obećali ojačati tursku zračnu obranu što su opisali kao 'mjere osiguranja'.

'I dalje smo odlučni...nastaviti razvijanje dodatnih mjera osiguranja NATO-a a saveznici rade na pripremi drugih mogućih doprinosa', rekli su ministri sa sastanka na kojem sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u 'nekoliko idućih tjedana', ali je nastojao prikazati jačanje kao odvojeno od ruskih upada i pozvao Rusiju i Tursku da traže rješenje za napetosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene