Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO otvara vrata

'Ukrajina treba pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske snage izravno sudjeluju u vojnim akcijama u Ukrajini čime očito krše ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je u petak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i najavio da će poštivati svaku odluku ukrajinskog parlamenta o pristupanju Savezu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ranije u petak rekao je da će njegova vlada predložiti parlamentu zakon kojim bi se Ukrajini, suočenoj s ruskom agresijom, obnovio postupak prijama u NATO.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

'Iako to Moskva niječe, sada je očito da su ruski vojnici i oprema nezakonito prešli granicu na istoku i jugoistoku Ukrajine', rekao je Rasmussen po završetku sastanka Saveza sazvanog na zahtjev Ukrajine.

'To nije izolirana akcija, već je dio opasnog višemjesečnog plana u cilju destabiliziranja Ukrajine kao suverene nacije', citira Rasmussena agencija Reuters.

'Najoštrije osuđujemo trajni prezir Rusije prema njezinim međunarodnim obvezama. Pozivamo Rusiju da prekine nezakonite vojne aktivnosti, prestane podupirati naoružane separatiste i odmah poduzme provjerljive mjere za ublažavanje krize', prenosi AFP riječi glavnog tajnika NATO-a.

Ukrajinski premijer Jacenjuk je najavio da će vlada parlamentu proslijediti nacrt zakona kojim bi se poništio izvanblokovski status Ukrajine i ta zemlja vratila na put prijama u NATO.

Ukrajina želi obnoviti postupak prijama u NATO

NATO će potpuno poštovati bilo koju odluku koju donese ukrajinski parlament vezano za ulazak u zapadni vojnopolitički savez, naglasio je Rasmussen u Bruxellesu.

U travnju 2008. na summitu u Bukureštu čelnici zemalja članica NATO-a dogovorili su se da Ukrajina ima preduvjete da se pridruži Savezu što je jako naljutilo Rusiju. No, 2010., proruska ukrajinska vlada predsjednika Viktora Janukoviča odustala je od tog cilja nastavljajući, međutim, surađivati s NATO-om.

Jacenjuk je rekao ovog tjedna da Ukrajina očekuje 'ključne odluke' na summitu NATO-a koji će se održati 4. i 5. rujna u Newportu, u Velikoj Britaniji.

'Ukrajini treba pomoć', naglasio je Jacenjuk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene