Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmatranje pomoći

NATO će pomoći BiH u saniranju posljedica poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'NATO je već sada snažno uključen', kazao je Izetbegović ocijenivši kako je sada najvažnije spriječiti izbijanje epidemija.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je u srijedu u Sarajevu pomoć Alijanse Bosni i Hercegovini u suočavanju s posljedicama višednevnih katastrofalnih poplava koje su prošlog tjedna pogodile tu zemlju.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

'Mnogi saveznici i partneri već odgovaraju na ovu krizu. Šalju helikoptere i timove za hitne reakcije', kazao je Rasmussen nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH izrazivši sućut obiteljima poginulih i stradalima.

Kazao je kako NATO u bliskim kontaktima s EU razmatra mogućnost pružanja daljnje pomoći.

'Ostajemo spremni odgovoriti na svaki način na koji to bude potrebno. Cijela euroatlantska zajednica ostaje spremna pomoći BiH', kazao je Rasmussen.

Posjet glavnog tajnika NATO-a Sarajevu bio je ranije planiran i najavljen kao oproštajni, jer on ove godine napušta tu dužnost pa se očekivalo kako će biti posvećen uglavnom naporima koje BiH treba uložiti kako bi nastavila približavanje Savezu, no katastrofalne poplave su izbile u prvi plan.

Stanovnišvu poplavljenih područja prijeti antraks

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je kako je ova prirodna katastrofa dominirala razgovorima te kako je Rasmussena izvijestio o posljedicama i potrebama u suočavanju s posljedicama ove prirodne katastrofe.

'NATO je već sada snažno uključen', kazao je Izetbegović ocijenivši kako je sada najvažnije spriječiti izbijanje epidemija.

'U vezi s putem ka NATO-u nismo danas imali ništa novo. Izražena je nada da ćemo... nakon listopadskih izbora ipak riješiti to pitanje', kazao je Izetbegović aludirajući na činjenicu da još nije riješeno pitanje uknjižbe vojnih objekata na Ministarstvo obrane BiH, što je preduvjet kako bi BiH postala članicom programa "Partnerstvo za mir".

To nije učinjeno jer Republika Srpska inzistira da se pitanje uknjižbe vojne imovine riješi u paketu s raspodjelom ostale državne imovine, oko čega nema suglasnosti između dva entiteta.

Rasmussen je istaknuo kako je riječ o iznimno važnom pitanju jer pokazuje spremnost i odlučnost da se radi zajedno. 'Moraju se nadići podjele iz prošlosti i pokazati spremnost na suradnju', kazao je Rasmussen.

Ocijenio je kako oružane snage BiH rade dobro svoj posao, uključujući tu i uspješno sudjelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje je do sada sudjelovalo više od 400 vojnika iz BiH.

Istaknuo je kako je ipak politička odlučnost nužna za nastavak približavanja BiH NATO-u i to na isti način na koji je ona potrebna u suočavanju s prirodnim nesrećama.

Na pitanje može li NATO pomoći u rješavanju problema prouzročenih pomicanjem minskih polja uslijed poplava Rasmussen je kazao kako Alijansa može ponuditi pomoć stručnjaka i ako zahtjev za pomoć stigne, na njega će se i odgovoriti.

Danac Anders Fogh Rasmussen ostaje na dužnosti glavnog tajnika NATO-a do 1. listopada kada će ga na dužnosti zamijeniti također Skandinavac, Norvežanin Jens Stoltenberg. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene