Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Jemenu

Nastavljeni sukobi u Adenu, kasni dostava humanitarne pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksplozije su odjekivale jemenskim lučkim gradom Adenom u ponedjeljak, a stanovnici su potvrdili da "strani ratni brod" granatira položaje šijitskih pobunjenika Hutija na rubovima grada.

Ulične borbe i žestoko granatiranje već danima traju u gradu koji je posljednje uporište potpore predsjedniku Abd-Rabuu Mansuru Hadiju, kojega podupire Saudijska Arabija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ofenziva protiv pobunjenika Jemen: Aden izložen do sada najsnažnijem bombardiranju i granatiranju Slika nije dostupna Operacija 'Tornado' Saudijska mornarica evakuirala diplomate iz Adena

Dvanaest dana bombardiranja koalicije predvođene Rijadom nije uspjelo zaustaviti napredovanje pobunjenika koje je izazvalo rastuću humanitarnu krizu za stanovnike središnjih četvrti koji su sada odsječeni.

Vanjska pomoć je daleko, a Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) je rekao za Reuters da još treba dogovoriti let kojim bi se dopremilo 48 tona medicinske pomoći.

Na rubu građanskog rata s ozbiljnim posljedicama i za Zapad

Nedostatak hrane i vode te prekidi opskrbe električnom energijom predstavljaju problem u cijeloj zemlji, ali posebice u Adenu gdje su borbe zatvorile luku i prekinule kopnene rute koji povezuju grad s ostatkom zemlje.

ICRC, koji danima okrivljuje saudijsku koaliciju za kašnjenje pomoći, rekao je za Reuters u ponedjeljak da je Rijad dao dopuštenje za slanje pomoći nešto prije ponoći u subotu, ali da će problemi s najmom zrakoplova vjerojatno odgoditi dolazak pomoći u jemensku prijestolnicu najmanje za jedan dan.

Dok se zemljom širi nasilje, nevladine organizacije izražavaju zabrinutost zbog humanitarnog stanja i velikog broja civilnih žrtava. Po službenim podacima koje je UN objavio u četvrtak, u zadnja dva tjedna poginulo je 519 osoba a 1700 je ranjeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene