Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Na meti smo'

Nasilje u Iraku, premijer optužuje 'đavolske' zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački premijer Nuri al-Maliki optužio je arapske 'đavolske i izdajničke' zemlje za ulogu u nasilju koje svakodnevno pogađa zemlju, ali ih nije naveo.

Maliki je rekao da bombaši samoubojice u Irak dolaze iz Maroka, Libije, Jemena, ali nije precizirao koje zemlje podržavaju ekstremiste. 'Irak je na meti nekih zemlja koje podržavaju terorizam i zlo', rekao je Maliki u govoru u Nasiriji na jugu zemlje.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

'Svijet je na našoj strani: Vijeće sigurnosti, Europska unija i većina arapskih zemalja, osim nekoliko đavolskih i izdajničkih zemalja', rekao je. Irački čelnici su prije optuživali Saudijsku Arabiju i Katar da podržavaju iračke sunitske prosvjednike na zapadu zemlje, gdje je prošle godine pokrenuta mobilizacija protiv vlade kojom dominiraju šijiti.

VIDEO Opasni militanti nisu ni slutili da će im se ovo dogoditi...

Nedavno su sukobi izbili u toj regiji kada su snage sigurnosti pokrenule napad na tabor sunitskih protuvladinih prosvjednika. Od tada traju sukobi vojske i plemena koja su joj odana s protuvladinim borcima i drugim plemenima. Sukobi su se proširili na dva bivša uporišta sunitske pobune, Ramadi i Faluju.

Diplomati, među kojima i šef UN-a Ban Ki-moon, pozvali su iračke vlasti na politiku nacionalnog pomirenja radi okončanja sukoba, ali premijer Maliki je rekao da sukobi nisu posljedica unutrašnjih problema već stranih snaga u zemlji. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene