Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju i rješenje

NASA je u potpunosti spremna gledati kako oceani gutaju Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podizanje razine mora uslijed globalnog zatopljavanja koje pogoduje otapanju ledenjaka, više nije pitanje već činjenica koja zabrinjava stručnjake diljem svijeta.

Dok je podizanje razine mora neizbježno, pitanja poput koliko brzo može razina mora rasti, kakve su poljedice podizanja razine mora i ono najvažnije, možemo li taj proces usporiti, pitanja su na koja su NASA-ini znanstvenici pokušali dati odgovore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad iz dubine Dronovi snimili 50 morskih pasa: U dva dana izgrizli su pet ljudi, jednog muškarca i u plićaku Ilustracija nestala podmornica VIDEO Mračni bezdan: Zastrašujuća animacija koja pokazuje koliko je zapravo dubok ocean

Razina oceana u ovom trenutku raste puno brže nego je to bilo prije 50 godina, a u prosjeku se digne za 3 milimetara na godinu, piše MotherBoardVice.

NASA objavila fotografiju: 'Što je Europa, a što fotografija tave?'

Michael Freilich, voditelj NASA-ina odjela za proučavanje Zemlje, napominje kako je dosadašnje podizanje razine mora ugrozilo milijune ljudi, a u sljedećih nekoliko godina ta će brojka ugroženih rasti nevjerojatnom brzinom. Podizanje razine oceana najveća je prijetnja 'nižim' obalnim gradovima poput poznatog ljetovališta Miamia na Floridi, San Francisca i Tokija.

Nekoliko milimetara godišnje i ne izaziva pretjerani strah, no dok se u to pribroji ostatak volumena svjetskih voda, posljedice mogu biti fatalne. Od početka NASA-ina mjerenja, od 1993. razina svjetskih mora se podigla za 6 centimetara.

U videu koji okuplja 22-godišnji rad NASA-e i njezinih satelita objašnjeno je zbog čega se neke regije, unatoč topljenju glečera i ledenjaka, suočavaju s sušama i spuštanjem razine mora, dok drugima prijete velike i trajne poplave.

Razina mora na jugozapadnoj obali Južne Amerike je u konstantnom padu zbog fenomena poznatog pod nazivom 'Pacifičke dekade oscilacije', razdoblje u kojem se hladne vode vuku središnjim dijelom Pacifika što uzrokuje spuštanje razine mora. Ovakve su iznimke vezane samo uz neko uže područje, globalna slika Zemljinih voda pokazuje da su razine u stalnom porastu.

U sljedećih nekoliko desetljeća NASA će lansirati najmanje tri nova satelita kako bi imala što jasniji uvid u stanje na Zemlji, odnosno kako bi što lakše pratila buduće dizanje razine mora. Osim satelita planiraju ivesti i monitoring glečera i ledenih kapa uz pomoć zrakoplova.

Kako napominju iz NASA-e, proučavanje podizanja razine oceana moglo bi pomoći u otkrivanju i pravovremenoj prevenciji za zaštitu od poplava. No podizanje razine razine svjetskih voda je nezaustavljivo, a monitoring je trenutno jedini način obrane svjetskog stanovništva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene