Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi na svijetu

NASA lansirala satelit za mjerenje ugljičnog dioksida u atmosferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je prvi satelit koji će će mjeriti razinu ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi te omogućiti znanstvenicima praćenje količine stakleničkih plinova.

Američka svemirska agencija NASA u srijedu je lansirala satelit uz pomoć kojega će se tijekom dvogodišnje misije proučavati razina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi, kako bi se što bolje razumjele klimatske promjene na našem planetu.

Pročitajte i ovo Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje" Ilustracija (Foto: AFP) Nepoznati objekt Napokon otkriveno o čemu se radi: Stanovnike zapanjila svjetleća kugla koja se srušila s neba

Satelit OCO-2 lansiran je u srijedu iz kalifornijske vojne zračne baze Vandenberg i prvi će mjeriti razinu ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi te omogućiti znanstvenicima praćenje izmjena kada je riječ o količini stakleničkih plinova u određenim dijelovima tijekom određenog vremenskog razdoblja.

NASA testirala 'leteći tanjur'

Znanstvenici su ustanovili da je ugljični dioksid 'zarobljen' u Zemljinoj atmosferi uzrok klimatskih promjena. Prethodni NASA-in satelit namijenjen mjerenju ugljičnog dioksida srušio se 2009. u trenutku kada se nakon lansiranja pokušao odvojiti od rakete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene