Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarna katastrofa u Iraku

Napredovanje džihadista pokrenulo nezapamćen egzodus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militanti Islamske države u četvrtak su opkolili Ramadi, glavni grad pokrajine Anbar na zapadu Iraka, izazvavši masovni bijeg stanovnika, rekli su dužnosnici.

"Daesh opkoljava Ramadi iz svih smjerova", izjavio je član pokrajinskog vijeća Anbara Azal al-Fahdawi, korišteći se arapskim izrazom "Daesh" za Islamsku državu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

"Teroristička je organizacija u srijedu preuzela puni nadzor nad istočnom stranom Ramadija, nakon iznenadnog povlačenja sigurnosnih snaga", rekao je al-Fahdawi za njemačku agenciju dpa.

Pritisak IS-a na Ramadi, oko 110 kilometara sjeverno od iračkog glavnog grada Bagdada, dio je protunapada nakon velike ofenzive iračkih vladinih snaga i njezinih paravojnih saveznika, kojom su pokušali protjerati IS iz Anbara.

Zgodni maneken i DJ poginuo boreći se za Islamsku državu

Lokalni dužnosnici i vođe plemena pozivali su u posljednja dva dana središnju vladu u Bagdadu da pošalje vojnu pomoć većinski sunitskom stanovništvu Anbara, kako bi se zaustavilo napredovanje džihadista.

"Vojna pojačanja i oružje poslano u pokrajinu nisu dovoljni za odbijanje terorističkih napada i sprječavanje pada naselja", rekao je al-Fahdawi.

Anbar, najveća iračka pokrajina, prostire se od Bagdada do sirijske granice. Nasilje u pokrajini izazvalo je bijeg stotina obitelji u Bagdad, rekli su dužnosnici.

"Više od 2.000 obitelji iz Anbara stiglo je u predgrađa glavnog grada, tražeći utočište", rekao je čelnik bagdadskog gradskog vijeća Riad al-Adad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene