Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije strane medalje

NAPREDAK ILI POVIJESNA POGREŠKA? 'To je povijesna kapitulacija Zapada pred osovinom zla - Iranom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po bečkom dogovoru Iran mora smanjiti broj centrifuga za obogaćivanje uranija s 19 tisuća na 6100 i reducirati zalihe obogaćenog uranija s 10 tona na 300 kilograma.

Iran je napokon pristao na istragu o navodnim projektima za proizvodnju nuklearnog oružja nuklearnim, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) o sporazumu kojim završava 12 godina prijepora i koji će Iranu ublažiti gospodarske sankcije.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

"To je važan korak prema razjašnjavanju problematičnih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim programom", rekao je čelnik IAEA Yukiya Amano pošto je s visokim iranskim dužnosnicima potpisao radni plan o tome kako do kraja godine završiti već dugo zamrznuti istragu.

POSTIGNUT DOGOVOR 6 velikih sila odlučilo: UN-u treba imati pristup svim iranskim lokacijama

Iran će dopustiti posjete vojnom kompleksu u Parčinu u kojem su navodno izvođeni eksperimenti povezani s nuklearnim bojevim glavama.

Iranska suradnja s IAEA u vezi s tim pitanjem važna je stavka šireg sporazuma koji je Teheran postigao sa šest svjetskih sila.

"To je odluka koja može otvoriti novo poglavlje u međunarodnim odnosima", rekla je predstavnica Euruopske unije za vanjske poslove Federica Mogherini koja je predsjedala skupinom šest sila u pregovorima. "To je znak nade za cijeli svijet", dodala je.

Ministri vanjskih poslova šest sila, SAD-a, Njemačke, Britanije, Francuske, Kine i Rusije, dogovorili su se o tome kako smanjiti iranski nuklearni program, a u zamjenu će Teheranu ublažiti sankcije, potvrdilo je i njemačko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru. "Sad je i službeno: postignut je veliki napredak, ostvaren je dogovor s Iranom", napisali su.

Za ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teheran će dobiti ukidanje guste mreže zapadnih gospodarskih sankcija i završit će diplomatska izolacija Irana.

Dogovor postignut u austrijskome glavnom gradu kulminacija je dvanaestogodišnjeg nagovaranja kojim su mješavinom pregovaranja i sankcija svjetske sile htjele dobiti ustupke od Teherana.

Po bečkom dogovoru Iran mora smanjiti broj centrifuga za obogaćivanje uranija s 19 tisuća na 6100 i reducirati zalihe obogaćenog uranija s 10 tona na 300 kilograma.

'Povijesna pogreška'

Vijest o sporazumu loše je primljena u Izraelu. "Prema prvim elementima, moguće je reći da je taj sporazum povijesna pogreška za svijet", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Obnašateljica dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely nazvala je sporazum "povijesnom kapitulacijom Zapada pred osovinom zla koju predvodi Iran".

Aludirajući na posljedice sporazuma kao "vrlo teške", kazala je da će Iran "napraviti veliki korak na svom putu da postane nuklearna sila". Najavila je da će Izrael upotrijebi sve diplomatske načine da spriječi taj sporazum.

Agencije su ranije prenijele da plan o kojem su se složili Međunarodna atomska agencija (IAEA) i Iran uključuje posjet vojnom postrojenju u Parčinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim znanstvenicima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene