Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci zabrinuti

Morski psi napadaju jer su ih privukle kokoši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci strahuju kako napadi na turiste u egipatskom odmaralištu nisu djelo jednog morskog psa, kako se nagađalo, već najmanje dva.

Morski biolozi su u početku bili uvjereni kako turiste napada usamljeni morski pas lutalica koji se slučajno našao u vodama Sharm el-Sheikha gdje je prvo ozlijedio četiri ronioca i usmrtio njemačku turisticu. No, egipatske vlasti objavile su kako je morski pas koji je uhvaćen prošli tjedan onaj koji je napao grupu ronioca iz Rusije i Ukrajine što znači da je njemačku turistkinju napao drugi.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen je Muškarac (32) prijetio starijem članu obitelji (65) pa ga teško ozlijedio Ukrajinci napali Rusiju Krim, Krasnodar, Belgorod Ukrajina ispalila na Ruse američke projektile: U napad poslali i 60 kamikaza, eksplozije u rafineriji

>> Egipat: Mossad nam je ubacio morske pse u more

Međutim, svjedoci stradanja njemačke turistkinje tvrde da je morski pas imao bijelu peraju, a to je posve druga vrsta koja dosad nije nikad pokazivala želju za ljudskim mesom što dodatno zbunjuje stručnjake. 'U najboljem scenariju nadali smo se kako je riječ o jednom primjerku koji će se iseliti iz područja. No, ako je zaista više od jednoga, tada ćemo morati pronaći što ih nagoni na napade, a to će biti jako teško', kazao je za Telegraph njemački stručnjak za morske pse u Crvenom moru Elke Bojanowski, član međunarodne ekspedicije stručnjaka iz cijelog svijeta.

Kolega iz međunarodnog Odjela za napade morskih pasa čija je baza na Floridi, George Burgess dodaje kako njegova ekipa istražuje jesu li za napade morskih pasa odgovorne ekološke promjene u podmorju ili mesni mamci s kojim ih privlače u izlovu.

Sumnja se kako su se morski psi možda vratili na mjesto gdje su se naviknuli da im bacaju hranu Naime, mjestom kruže glasine kako su neki voditelji turističkih brodova bacali kokoši preko palube da bi privukli životinje. Budući da su se napadi dogodili na istom mjestu, sumnja se kako su se morski psi možda vratili na mjesto gdje su se naviknuli da im bacaju hranu.

Iako su egipatske vlasti bile kritizirane što su za vikend otvorile plažu za kupače, oni se ne obaziru previše i turisti se opet mogu slobodno, no ipak ne bezbrižno, kupati.

Guverner pokrajine je čak, da bi pokazao kako nema opasnosti, sam uskočio u more, nekoliko metara od mjesta gdje je stradala Njemica te je plivao 20 minuta. 'Vidio sam unutra bogatstvo podmorskog svijeta. Bilo je divno, sve je divno. Ovaj grad je dar od Boga i uvjeren sam kako je siguran', kazao je guverner. No, njegove tvrdnje ipak ne dopiru do turista koji su počeli otkazivati svoje aranžmane u tom prestižnom ljetovalištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene