Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tikrit je pao

Tjeraju džihadiste: Kreću u osvajanje grada koji je 'najveća sramota iračke vojske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Iraka najavio je da će uspješnu metodu iz Tikrita - iračka vojska na zemlji i zračni napadi koalicije, primijeniti za vraćanje ostalih područja pod IS-om.

Irački premijer Haider al-Abadi kazao je u utorak na iračkoj državnoj televiziji kako su njihove snage ponovno zauzele Tirkti koji je bio pod okupacijom Islamske države (IS) od lipnja prošle godine.

'Tikrit je slobodan. Naše snage stigle su u centar grada i postavile zastavu Iraka', ustvrdio je al-Abadi.

Međutim, iračka vojska i šijitska milicija i dalje 'čiste' grad od zaostalih militanata, ali i mina koje su postavljene u mnoge objekte i na ceste, piše CNN. Ipak, iračke snage teško bi protjerale islamiste da nije bilo pomoći zračnih napada međunarodne koalicije.

'Ovaj uspješni eksperiment ponovit ćemo i na drugim područjima i pokušati što je moguće više zaštititi civile. Uspjeli smo iznenaditi ISIS i uz pomoć zračnih snaga međunarodne koalicije nanijeti im nekoliko teških udaraca. No, iračani su svojom krvlju oslobodili ovu zemlju', izjavio je al-Abadi.

Pročitajte i ovo Iračke snage (Foto: AFP) Irak objavio poraz IS-a Kraj rata protiv Islamske države: "Naš neprijatelj želio je ubiti našu civilizaciju" Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih

Prvi veliki poraz Islamske države

Nakon pobjede u Tikritu, Irak najavljuje bitku za još jedan grad koji je pod IS-om - Mosul. To je po veličini drugi najveći grad u toj zemlji ali i najveća sramota iračke vojske. Naime, prošlog lipnja iračke snage praktički su pobjegle iz grada i prepustile ga islamistima.
Američki dužnosnik izjavio je da oko 25 tisuća iračkih vojnika planira osvojiti Mosul u travnju ili svibnju.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene