Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u susjedstvu

VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin''

Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem
Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Foto: Screenshot
Relativizacija fašizma u susjedstvu se nastavlja nakon što je sud presudio da iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin.

Nakon što se pojavila zastrašujuća snimka na kojoj stotine muškaraca pozdravljaju fašističkim pokličem usred Rima, koja je u dijelu javnosti izazvala oštre kritike, izjavom je zgrozio šef talijanskog parlamenta, koji dolazi iz stranke s fašističkom pozadinom iako tvrdi da se od nje distancirala, koji je kazao da iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin.

Njegov stav dodatno je potvrđen presudom prema kojoj je izvođenje fašističkog pozdrava zločin samo ako ugrožava javni red ili postoji rizik da dovede do oživljavanja zabranjene fašističke stranke, priopćio je vrhovni talijanski sud u presudi koju su pozdravili neofašisti.

Donoseći svoju presudu, kasacijski sud naložio je da se omogući novi žalbeni postupak za osmoricu neofašističkih militanata koji su salutirali tijekom komemorativnog događaja u Milanu 2016. godine. Militanti su tada obilježavali godišnjicu ubojstva suborca u gradu 1975. godine.

Presuda znači da rimski pozdrav nije zločin ako se izvodi na događajima sličnima nedavnom skupu u Rimu, koji je izazvao kritike i zgražanja, piše Guardian.

"Odlukom kasacijskog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke stranke, kako je predviđeno člankom 5. Scelbinog zakona, ili ako postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja, kako predviđa Mancinov zakon", kazao je odvjetnik dvojice optuženih Domenico Di Tullio.

Scelbin zakon iz 1952. zabranio je relativizaciju fašizma i reorganizaciju fašističke stranke Benita Mussolinija, dok je Mancinov zakon iz 1993. zabranio rasističko nasilje i govor mržnje.

Odluka suda uslijedila je nakon što se pojavila snimka stotine muškaraca kako fašistički pozdravljaju tijekom događaja u Rimu početkom siječnja. 

Radilo se o obilježavanju 46. godišnjice ubojstva trojice militanata iz omladinskog krila sada nepostojećeg Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svjetskog rata koja je na kraju prerasla u Braću Italije. Godišnje okupljanje održava se ispred nekadašnjeg MSI-jeva sjedišta na istoku Rima.

 

CasaPound, neofašistička stranka koja organizira događaj, pozdravila je sudsku presudu kao povijesnu pobjedu. "Naravno, nastavit ćemo s rimskim pozdravom", rekao je Luca Marsella, glasnogovornik CasaPounda, novinskoj agenciji ANSA.

Pročitajte i ovo KBC Sestre milosrdnice Projekt obnove Zagrebačka bolnica ruši dimnjak i ogradu, objavljeni detalji

Dio javnosti smatra da je snimka jeziva, a događaj su osudile i oporbene stranke, koje su pozvale talijansku vladu da zabrani neofašističke skupine.

Braća Italije - stranka talijanske premijerke politički je potomak MSI-ja, a Meloni je tijekom svoje izborne kampanje pokušala distancirati svoju stranku od njezinih neofašističkih korijena te je kazala da je prije nekoliko desetljeća poslala fašizam u povijest.

Predsjednik talijanskog Senata i jedan od utemeljitelja Braće Italije Ignazio La Russa rekao je da iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin: "Činjenica da postoji neizvjesnost oko toga jesu li određene geste u slučajevima komemoracije smatrane kaznenim ne pomaže u rješavanju problema.''

Rekao je da postoje konfliktne presude o tome jesu li takva djela kaznena i tada dodao da se veseli presudi Vrhovnog kasacijskog suda te da Braća Italije nemaju nikakve veze s onim što se dogodilo na ceremoniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat preselili van granica Ukrajinski dron zadao novi udarac Rusiji: Gori skladište nafte nedaleko od Moskve

La Russin otac bio je tajnik Mussolinijeve fašističke stranke, a još jedan političar iz stranke Braća Italije, ujedno i ministar u Vladi premijerke Meloni, Galeazzo Bignami, fotografiran je ranije s nacističkom kukastim križem na ruci.

Također, Braća Italije odbila su pozive da izbace MSI-jev trobojni plamen iz svog službenog emblema.

Međutim, komemoracija slična onoj u Rimu održava se u Milanu svakog travnja u znak sjećanja na neofašističkog militanta koji je tamo ubijen, i to bez obzira tko je na vlasti.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene