Obavijesti Video Pretražite Navigacija
One koji žive na teret države

Nakon Francuske i Italija želi protjerati Rome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija želi protjerati državljane drugih zemalja Europske unije koji žive samo od pomoći države, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Vjeruje se i da bi se tim potezom nastavila akcija protiv Roma koju su skupine za zaštitu ljudskih prava već osudile kao diskriminatornu. Ministar Roberto Maroni rekao je da Europska komisija Italiji zasad uskraćuje dopuštenje da provede takav plan, ali će se on nastaviti boriti za nj i na sastanku europskih ministara unutrašnjih polova 6. rujna. Francuska je ovaj tjedan protjerala desetke Roma avionima u Rumunjsku. Tu masovnu repatrijaciju Francuska opisuje kao dobrovoljnu, iako ima tvrdnja da su ljudi bili nagovarani na odlazak.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman SLIJEDIT ĆE PRIMJER Grlić Radman najavio: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata Ilegalni migranti (Foto: AFP) Poslali ozbiljno upozorenje Udruge objavile zabrinjavajuće podatke: "Migranti se ilegalno protjeruju iz zemlje u zemlju, nisu pošteđena ni djeca"

U pohvali francuskome potezu talijanski je ministar Maroni, iz protuimigrantske Sjeverne lige, rekao kako bi sad trebalo dopustiti obvezno deportiranje Roma koji žive na način koji ne zadovoljava osnovne uvjete. 'Da, protjerivanja, baš kao s ilegalnim imigrantima, a ne potpomognuta ili dobrovoljna repatrijacija', rekao je Maroni u intervjuu za Corriere della Sera.

>> Platili im da napuste Francusku: Romi stigli u Sofiju

'Naravno, samo za one koji krše uvjete za život u drugoj zemlji EU-a: minimalni prihod, odgovarajući smještaj. I ne smiju biti teret socijalnog sustava zemlja domaćina. Mnogi su Romi državljani EU-a, ali ne poštuju te uvjete'. Na pitanje je li riječ o diskriminaciji, Maroni je rekao da se to pravilo neće odnositi samo na Rome nego će se primijeniti na sve državljane EU-a koji nisu talijanski državljani, a ne zadovoljavaju te uvjete. 'Problem je nešto drugo: za razliku od Francuske, mnogi Romi imaju talijansko državljanstvo. Oni imaju pravo ostati ovdje. Tu se ništa ne može', rekao je talijanski ministar. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene