Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na uvid javnosti

Nakon 24 godine otvorena su vrata najveće tajne ove zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protuatomski bunker bivšeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe, izgrađen u najvećoj tajnosti u doba Hladnog rata u podnožju brda blizu Tirane, otvoren je za javnost u subotu, 24 godina nakon pada komunizma.

U Shish Tufini, 3 km istočno od Tirane, to sklonište od 2.685 četvornih metra izgrađeno je između 1972. i 1978. i trebalo je u slučaju rata poslužiti kao sjedište Centralnog komiteta i Narodne skupštine.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu vođa oporbene stranke u Albanije NAPAD NA ULICI Bivši predsjednik i premijer dobio šakom u glavu pa stao pred kamere: "Ovo je agresivan i kriminalan čin"

"Bunker se sastoji od više tunela visokih 3,5 metra na pet razina i pravi je objekt s pet zvjezdica komunističkog sustava", objašnjava Astrit, jedan od pet čuvara tog mjesta koje treba biti pretvoreno u muzej.

"Ideja izgradnje je nastala nakon posjeta Sjevernoj Koreji 1964.", precizirala je Edlira Prendi, glasnogovornica ministarstva obrane koja je dodala da je taj bunker još nedavno bio na najtajnijem popisu albanske vojske.

Prema dobro obaviještenim izvorima, Enver Hoxha i njegovi bližnji imali su najmanje četiri slična skloništa na području Tirane.

Živeći u strahu od napada izvana, Hoxha je dao izgraditi više od 700.000 bunkera za obranu zemlje.

Albanski premijer Edi Rama je, nakon posjeta protunuklearnom skloništu, koji će postati BUNK'ART na raspolaganju ministarstvu turizma i kulture, rekao da su odlučili javnosti otvoriti sve bunkere. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene