Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječne kemikalije

U krvi istaknutih europskih dužnosnika pronađene otrovne tvari: Povezuju se s rakom i neplodnošću

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Analiza krvi koju su provele nevladine organizacije za zaštitu okoliša pokazala je zabrinjavajuću razinu opasnih kemikalija. Test je proveden kao dio kampanje za promicanje zabrane kemikalija u EU-u.

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša identificirale su otrovne tvari u krvi najviše pozicioniranih političara u Bruxellesu kao dio kampanje za promicanje zabrane kemikalija u cijelom EU-u unatoč protivljenju teške industrije.

Svaki od 16 političara i javnih osoba koji su sudjelovali, uključujući šeficu EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, bivšeg šefa Green Deala Fransa Timmermansa i povjerenika EU-a za okoliš Virginijusa Sinkevičiusa, imaju najmanje sedam vrsta otrovnih PFAS kemikalija u krvi. U pet slučajeva količina je premašila sigurne razine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno je biti oprezan Zbog trovanja plinom četiri osobe završile u osječkoj bolnici

Kemikalije PFAS, koje se naširoko koriste u svakodnevnim predmetima poput neprianjajućih tava i kabanica, kao i u proizvodnji poluvodiča i baterija, povezane su s nizom teških zdravstvenih problema, uključujući rak i neplodnost. Također su poznate kao vječne kemikalije jer se prirodno ne razgrađuju u okolišu. Navedene kemikalije pronađene su u svemu, od kišnice i tla do majčina mlijeka.

Ilustracija Margrethe Vestager Foto: Afp

"Iz ovog iskustva naučila sam da možete učiniti brojne stvari sami, ali to nije dovoljno. PFAS je gotovo posvuda", rekla je Vestager za Politico te dodala da je posljednjih 30 godina pažljivo izbjegavala otrovne kemikalije u kozmetici zbog svoga i zdravlja svoje djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bukti zaraza u Beogradu Četvero djece umrlo od hripavca u bolnici: "Jedno je životno ugroženo, puno ih ima tešku kliničku sliku"

"Građani moraju biti zaštićeni od vječnih kemikalija. Moramo zaustaviti sve emisije ovog legaliziranog smeća", rekao je Timmermans, koji je u međuvremenu napustio svoju dužnost u Bruxellesu kako bi se vratio nacionalnoj politici u Nizozemskoj, u izjavi preko nevladinih organizacija. 

Testiranja krvi, koje su proveli Europski ured za okoliš i ChemSec, dio su kampanje podizanja svijesti koju su predvodile nevladine organizacije dok EU raspravlja o mogućoj zabrani kemikalija.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Hoće li se predomisliti? Izvanredni samit: Važna odluka za Ukrajinu ovisi o Mađarskoj, no Orban i dalje postavlja svoje uvjete

Europska komisija obvezala se postupno ukinuti kemikalije PFAS zbog zabrinutosti o njihovu utjecaju na okoliš i zdravlje ljudi, osim u slučajevima kada se dokaže da su nezamjenjive i esencijalne za društvo.

Ilustracija Frans Timmermans Foto: Afp

No prijedlog za zabranu kemikalija, koji je podnijelo pet europskih zemalja, izazvao je oštro protivljenje širokog spektra sektora koji trenutno ovise o kemikalijama i upozoravaju da bi nove mjere ugrozile konkurentnost EU-a.

Pročitajte i ovo Prosvjed novinara u Splitu "Zakon opasnih namjera" Novinari prosvjedovali protiv lex AP: "Plenki je malo nervozan"

Pročitajte i ovo Rezidencija Vladimira Putina predsjednik se opušta VIDEO Prvi put objavljene snimke tajne Putinove rezidencije: Ima nevjerojatnih detalja

Dug je proces da se dođe do tog postupnog ukidanja: posao trenutačno leži na Europskoj agenciji za kemikalije, čiji odbori prvo moraju predstaviti svoja mišljenja o predloženoj zabrani Komisiji. Trenutačno nema jasnog vremenskog okvira kada će se to dogoditi.

"Europa mora nastaviti ulagati u istraživanje kako bi pronašla zamjene i na kraju ih se riješila", rekla je Vestager.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene