Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neviđena pobuna

Najveća prijetnja Vladimiru Putinu: Neočekivani udarac iz Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlast u Rusiji na čelu s Vladimirom Putinom i Dimitrijem Medvedevim dobila je nove i neočekivane protivnike - glasne i revoltirane mlade ljude.

Nedavni antikorupcijski i antivladini prosvjedi u Rusiji u organizaciji opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog, kada je policija uhitila stotine prosvjednika, pokazali su da ovakva pobuna u Rusiji još nije viđena, slažu se poznavatelji ruskih prilika. I na stranu činjenica da je uz Moskvu održano još 90 protestnih skupova diljem Rusije.

Pročitajte i ovo Grob Alekseja Navaljnog Manje policije Stotine Rusa posjećuju grob Navaljnog: Red je dug više stotina metara Fotografija Alekseja Navaljnog na mjestu obilježavanja Dva tjedna nakon smrti VIDEO Danas se održava pokop Alekseja Navaljnog: Vlast odmah izdala zloslutno priopćenje



"Nedavni događaji su pokazali da se establišment 'spotaknuo' na jedan neočekivani fenomen koji je za njih i vrlo neugodan - mlade ljude koji ne gledaju televiziju", ocijenio je za Business Insider Nikolaj Syrov, novinar koji je pratio prosvjede u Moskvi.

Umjesto preko televizije, koja je pod kontrolom države, mladi Rusi informacije traže na internetu koji je prema Syrovu još uvijek "relativno necenzuriran" i "mladi tamo mogu naći činjenice". Navaljni je upravo preko društvenih mreža, objavljivanja videa protiv Kremlja te preko svojeg bloga, stekao popularnost i značajnu sljedbu.

Podsjetimo, Aleksej Navaljni uhićen je tijekom prosvjeda i osuđen na 15 dana zatvora.

Nina Hruščova, profesorica za međunarodne poslove i praunuka sovjetskog vođe Nikite Hruščova, kazala je kako bi se prosvjedi kao i nastojanja Kremlja da ih ukroti mogli intenzivirati prije predsjedničkih izbora 2018. na kojima se Navaljni planira kandidirati.

Iako su šanse da mu to Kremlj dopusti vrlo slabašne, nedavni prosvjedi koji su pokazali i njegovu popularnost među mlađim Rusima, pokazuju da bi glasovi mladih pobunjenika u Rusiji mogli činiti značajnu brojku, ističe Hruščova.

"Prema onome što čujem, na prosvjedima su bili pripadnici 'srednje klase' - inženjeri, umjetnici. To je biračko tijelo Navaljnoga", smatra Nina Hruščova.

Nakon prosvjeda, glasnogovornik Kremlja ustvrdio je da su prosvjednicima koji su došli na prosvjed 26. ožujka bile obećane novčane nagrade.

Prosvjednici su nosili i gumene patke kao odgovor na navode da premijer Dimitrij Medvedev ima zasebnu kuću za patke na svom imanju od 80 hektara opasanom visokim zidom, piše Business Insider.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene