Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasni uvjeti

Strašna bolest hara prvim linijama fronta: Vojnici povraćaju i krvare iz očiju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Vojnici na prvim linijama rata u Ukrajini i Rusiji bore se s užasnim neprijateljima - štakorima i miševima.

Najezda štakora i miševa na prvim linijama kobna je za vojnike koji obolijevaju od čega povraćaju te čak krvare iz očiju. Uvjeti su to koji podsjećaju na užase tijekom rovovskog ratovanja Prvog svjetskog rata.

Ukrajinska vojnikinja poznata pod nadimkom "Kira" za CNN se prisjetila kako je njezina satnija prošle jeseni bila zahvaćena "epidemijom miševa" dok su se borili u južnoj regiji Zaporižnja.

"Zamislite odlazak na spavanje, a noć počinje tako da vam miš ulazi u hlače ili džemper, žvače vam vrhove prstiju ili grize ruku. Spavate dva ili tri sata, ovisno o sreći", rekla je Kira. Procijenila je da je bilo oko 1000 miševa u njenom rovu u kojem je bila s još četiri vojnika. "Nisu miševi dolazili k nama; mi smo bili njihovi gosti."

Ukrajinska vojna obavještajna služba u prosincu je izvijestila o izbijanju "grozničave bolesti miševa" u mnogim ruskim postrojbama oko Kupjanska u regiji Harkiv, koju Moskva pokušava zauzeti već mjesecima. Izvješće navodi da se bolest prenosi s miševa na ljude "udisanjem prašine iz mišjeg izmeta ili gutanjem mišjeg izmeta u hrani."

Pročitajte i ovo Gužve na besplatnoj sljemenskoj žičari Snježne radosti VIDEO Grad otkrio koliko građana se ovog vikenda vozilo sljemenskom žičarom, brojke su fascinantne

CNN nije mogao neovisno provjeriti izvješće, ali prema ukrajinskom vojnom izvještaju, užasni simptomi bolesti uključuju groznicu, osip, niski krvni tlak, krvarenje u očima, povraćanje i, zbog utjecaja na bubrege, teške bolove u leđima i probleme s mokrenjem.

Rezultat, prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, jest da je "grozničava bolest miševa" značajno smanjila borbeni potencijal ruskih vojnika. Ne navodi se je li isti utjecaj imala na ukrajinsku vojsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene