Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne podnosi kritike

Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda

Bi-2 grupa
Bi-2 grupa Foto: Би-2/Youtube
Na tajlandskom južnom otoku Phuketu uhićena je grupa od sedam članova benda Bi-2. Ruski rokeri često su se isticali kritikom Vladimira Putina i rata u Ukrajini, a njihovo uhićenje daleko od Moskve moglo bi biti povezano upravo s takvim istupima.

Ruska rock grupa Bi-2 uhićena je na Tajlandu u Phuketu zbog nastupanja bez radne dozvole. Riječ je o jednoj od najpoznatijih grupa u Rusiji posljednjih 30 godina koja je žestoko kritizirala Vladimira Putina i invaziju Ukrajine. Njihovo uhićenje izvan Rusije moglo bi značiti širenje interesa izvan ruskih granica, čak i na dugogodišnjeg saveznika SAD-a.

Bivši američki diplomat jedan je od onih koji je pozvao vladu SAD-a da pritisne Tajland i oslobodi članove grupe Bi-2, koji se trenutačno nalaze pod nazorom imigracijske službe u Phuketu, izvijestio je Newsweek.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

Glavni pjevač grupe Igor Bortnik etiketiran je kao strani agent, nazivom koji je stvorila ruska vlast kako bi označila sve protivnike rata u Ukrajini. U svibnju prošle godine Bortnik je istaknuo kako se ne planira vratiti u Rusiju.

"Sve što Putinova Rusija sada radi je odvratno", rekao je Bortnik.

Sedam članova grupe uhićena su 24. siječnja zbog nedopuštenih nastupa u Phuketu, otoku na jugu Tajlanda popularnom kod ruskih turista. Grupa je na svojim društvenim mrežama objavila kako joj prijeti deportacija te da je važnu ulogu u tome igrao vanjski pritisak Rusije, iako još nema konkretnog dokaza da je Moskva imala ikakve veze s uhićenjem.

Pročitajte i ovo Željko Vukasović, zaštićeni najmoprimac Nitko mu ništa ne može UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. Za sve je kriv jedan čovjek: "Prvo je vještaku, a zatim i sucu pozlilo na očevidu"

"Ovo je stvarno ozbiljno. Ne možemo dopustiti Putinu da uhićuje ljude diljem svijeta. Tajland je saveznik SAD-a, State Department se treba pozabaviti time, inače bi to mogao postati loš presedan", objavio je Michael McFaul, bivši ambasador SAD-a u Rusiji.

Organizacija za ljudska prava posebno je zabrinuta za tri člana benda koji nemaju dvojno državljanstvo te bi mogli biti izravno deportirani u Rusiju, gdje će im biti suđeno. Ostala četiri zatočena člana imaju izraelsko državljanstvo, dok još jedan od njih posjeduje i australsku putovnicu.

Bortnik je uspio napustiti Tajland i otputovati u Izrael, dok se ostatak grupe i dalje nalazi zatočen u imigracijskoj kontroli.

Pročitajte i ovo Štrajk u Njemačkoj U većini saveznih država Kaos u moćnoj europskoj zemlji - Javni prijevoz ne funkcionira, aerodromi u blokadi: "Sad je došlo vrijeme..."

"Nije izgledalo tako ozbiljno na prvu, ali kako se razvila situacija, riječ je o velikoj krizi za malu grupu nevinih ljudi", napisao je na svojem X profilu Konstantin Sonin, profesor na Sveučilištu u Chicagu i žestoki kritičar Kremlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene