Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak misterija pomora životinja

'Na Palagruži je više puta uginulo na tisuće ptica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ptice, ribe, rakovi, životinjsko carstvo u samo nekoliko dana neobjašnjivo se umanjilo za milijune jedinki.

Broj uginulih grlica raste iz minute u minutu. Pronađene su u blizini kemijske tvornice, a svaka na kljunu ima plavu mrlju koja je obično rezultat trovanja ili gušenja. Uginule ptice poslane su na analizu, a prvi rezultati očekuju se za tjedan dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema straha od kataklizme 'Je li pomor početak kraja? Nije!' Slika nije dostupna Novi misterij VIDEO: Ptice i dalje padaju, u Švedskoj i Louisiani

>> Misterij se nastavlja: Na tisuće grlica ugiba u Italiji

>> Najbizarniji pomori u povijesti

>> 'Na godinu ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno'

Sve je počelo scenom iz kultnog filma 'Ptice'. Tisuće crnih kosova u novogodišnjoj noći misteriozno su pale s neba na ulice Arkanzasa. 'Otkrili smo da su ptice pretrpjele šok, krvarenje i slomljene kosti. Rezultat je to udaranja u razne objekte tijekom leta', rekao je dr. John Fischer.

Ptice preplašio vatromet?

Glavni osumnjičeni bile su munje, ledene oluje i vatromet. No, analiza je otkrila kako je uspavane ptice najvjerojatnije, preplašio vatromet. 'Ljudska aktivnost, neka ljudska radnja istjerala je ptice iz gnijezda', rekao je dr. Scott Wright.

Iz Arkansasa preko granica i Atlantika. U Luisiani je pronađeno 500 uginulih ptica, u Švedskoj 50-ak. Uzrok je zalet u žice dalekovoda. 'Ako se dezorijentiraju, onda su osjetljive, onda su u problemima, onda idu na svjetlo i mogu stradati', rekao je ornitolog Dragan Radović.

Biolozi: Moguć uzrok niske temperature

Put svjetla su letjele i na našem području, i stradale. 'Na svjetioniku Palagruža je nekoliko puta uginulo nekoliko tisuća i tisuća ptica koje prelijeću Jadran i onda se izgube, ne znaju gdje jesu, i onda idu tamo što prvo vide, neki put dobro prođu, neki put loše', rekao je Radović.

Arkansas, Maryland, Engleska, Brazil. More je izbacilo više od 2 milijuna uginulih riba i desetke tisuća rakova. Uzrok, kažu biolozi, niske temperature, ali i moguća ekološka katastrofa. 'Moguć uzrok pomora ribe je naftna mrlja ostala nakon brodske nesreće u prosincu ili je neka kompanija svoje otrovne kemikalije izlila u more', rekao je predsjednik ribarske udruge Edemir Ferreira.

Biolozi naglašavaju ironiju - ugibanje najučestalijih životinja stvorilo je pomutnju, dok je sporo, ali mnogo značajnije izumiranje endemskih vrsta, zanemareno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene