Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organ za 14.500 eura

Na Kosovu optužnica zbog navodne trgovine ljudskim organima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravosudne vlasti na Kosovu podigle su optužnicu protiv sedam osoba zbog trgovine ljudskim organima, javili su u danas mediji.

Osumnjičeni, među kojima su i jedan turski i jedan izraelski državljanin, navodno su 2008. u jednoj klinici u Prištini sudjelovali u ilegalnim presađivanjima organa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Prema navodima internetskog izdanja dnevnog lista 'Koha Ditore', skupinu optuženih sumnjiči se da je nagovorila oko 20 osoba iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske da prodaju vlastite organe za cijenu od 14.500 eura. Primatelji organa plaćali su između 80.000 i 100.000 eura, navodi isti izvor.

Ilegalna presađivanja organa otkrivena su u studenome 2008. Dva liječnika, među kojima su i vlasnik i voditelj klinke, nakon toga su uhićena, a protiv osumnjičenih liječnika iz Turske i Izraela izdane su međunarodne tjeralice.

Priča je otkrivena nakon što je uhićen Turčin ilegalni darovatelj organa

'Koha Ditore' tvrdi da se podignuta optužnica odnosi i na dva kosovska liječnika, zaposlenika klinike, te na bivšeg namještenika kosovskog ministarstva zdravstva koji je u međuvremenu dobio otkaz.

Kosovska policija otkrila je ilegalno presađivanje organa nakon što je u prištinskoj zračnoj luci uhitila jednog Turčina za kojeg se ustanovilo da je ilegalni darovatelj organa.

U klinici, koja je bila registrirana kao ordinacija za bubrežne bolesti, zaplijenjeni su i lijekovi kojima je davno istekao rok trajanja kao i zalihe krvi nepoznatog podrijetla. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene