Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Myanmar broji milijune beskućnika, pomoć se polako dostavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za oko milijun žrtava ciklona Nargis u Myanmaru u srijedu se pomoć dostavljala na kapaljku, a Francuska je predložila da se iskoristi klauzula UN-a o "odgovornosti za zaštitu" i pomoć dostavlja izravno u Myanmar bez čekanja na odobrenje vojnih vlasti u Yangonu.

Vlade i humanitarne organizacije iz cijelog svijeta pokazale su želju da pomognu stradalima u Myanmaru no stručnjaci kažu da vladajući vojni režim u toj zemlji mora prevladati nepovjerenje spram vanjskog svijeta i otvoriti se za punu međunarodnu akciju dostave pomoći

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odšteta obitelji strojovođe HŽ-Infrastruktura odgovorna za nesreću kod Kupjaka Slika nije dostupna Struka prognozira Božinović: Ubojstvo bin Ladena neće utjecati na naše akcije u Afganistanu

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner novinarima je u srijedu rekao da se u Ujedinjenim narodima u New Yorku raspravlja o mogućnosti pozivanja na klauzulu o "odgovornosti za zaštitu".

Ujedinjeni narodi su 2005. priznali načelo "odgovornosti za zaštitu" civila kada njihove vlade ne mogu ili neće to učiniti, pa i u slučaju da to znači kršenje nacionalnog suvereniteta, izvijestila je agencija Reuters.

Interni UN-ov dokument kaže da myanmarska vlada odugovlači s izdavanjem viza humanitarnim djelatnicima koji čekaju kako bi pomogli preživjelima. Jedan od dokumenata koji je na uvid dobila agencija Associated Press kažu da su "vize još uvijek problem", te "da nije jasno kada će to biti riješeno".

Televizija Myanmara, glavni službeni izvor za broj žrtava i razmjere štete, nije objavila nove podatke od izvješća objavljenog u utorak koje kaže da je poginulo 22.464 a nestalo 41.054 ljudi u najrazornijem azijskom ciklonu nakon oluje u Bangladešu 1991. u kojoj je život izgubilo 143.000 ljudi.

Richard Horsey iz UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih djelatnosti agenciji Reuters u Bangkoku je rekao da se očekuje da će broj mrtvih nastaviti rasti.

"Sa svim tim mrtvima koji plutaju na vodi sada možete steći sliku o uvjetima s kojima se suočavaju ekipe na terenu. To je veliki logistički izazov", rekao je Horsey. 

Građani Hrvatske uplatili 20.700 kuna pomoći za Mianmar

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je popodne kako je uplatama građana prikupio 20.700,00 kuna pomoći stanovništvu Mianmara te da je hrvatska Vlada preko HCK-a odlučila stradalom stanovništvu pomoći s 1,5 milijuna kuna.

HCK i dalje prikuplja sredstva preko žiro računa 2340009-1511555516 (poziv na broj odobrenja 16), na donatorski telefon 060/60 20 90 (cijena poziva je 6,82 kune s PDV-om po odslušanoj poruci) te on-line donacijama na web stranici HCK-a (www.hck.hr).

Sva prikupljena novčana sredstva HCK će proslijediti Međunarodnom Crvenom križu, čije će ekipe dopremiti potrebnu pomoć najugroženijem stanovništvu Mianmara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene