Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osuda MVEP-a

Hrvati na plakatima crnogorske kampanje: "To je opasan narativ i nastavak stare ideologije etnonacionalizma"

Još jedno promoviranje srpstva i svojatanje hrvatskog ovaj put stiže iz Crne Gore. Na velikim reklamnim panoima diljem države osvanuli su dubrovački povijesni velikani poput Ruđera Boškovića. Riječ je o kampanji jednog portala pod nazivom Ponosni na svoje srpsko. Hrvatska je Crnoj Gori uputila prosvjednu notu.

Ponosni na svoje srpsko - uz tu poruku na reklamnim panoima pred popis stanovništva po Crnoj Gori uz Novaka Đokovića i Njegoš, a uz niz povijesnih ličnosti. Osvanuo je i cijeli niz hrvatskih velikana s dubrovačkog područja poput Ruđera Boškovića ili Baltazara Bogišića, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

"Oni kažu 'Bogišić je Srbin, moj stari rođak'. Pa, taj čovjek je bio crnogorski ustavotvorac, čovjek koji je gradio crnogorsku državu i ne možete ga sad u Boki postaviti na billboard i reći - ovo je primjer srpstva. Nije, zaboga, isto tako Boka nije srpska", rekao je leksikograf Vlaho Bogišić.

Svojatanje dubrovačkih uglednika susjeda Crnogoraca nimalo se ne sviđa Dubrovčanima.

"Moje je mišljenje da je to naše, da se oni tu nemaju što miješati ako nije njihovo, ali da je to ovdje naše, jest", rekla je Klara, dok je Danica dodala da joj je to glupo.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

Zajedničko kulturno, jezično, političko blago treba zbližavati, poručuje Bogišić.

"Ali način na koji srpski svijet pokušava pretendirati na sve što nije srpsko, a u kulturi je kontakta sa Srbima postaje bolestan i opasan. Kad je riječ o ovakvim brutalnim, ružnim, pa i pomalo bolesnim prisezanjima koji dolaze iz beogradskih ili bilo kojih drugih krugova - na to treba odgovoriti direktno i nimalo diplomatski", objasnio je.

Hrvatska je uputila prosvjednu notu. "Posve neprimjereno posezanje za hrvatskom kulturnom identitetskom baštinom i na to smo odmah promptno reagirali, uputili prosvjednu notu crnogorskoj strani", kazala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Hrvatski zastupnik u crnogorskoj skupštini Adrijan Vuksanović objašnjava - visoke su tenzije pred popis stanovništva.

"Onda je jasno da su svi oni koji su zainteresirani za takav proces krenuli u kampanju koja obiluje raznoraznim lažima i neistinama i koja se svodi na proglašavanje tuđeg svojim", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Milanović je obijestan" Plenković branio suprugu: "Mene to ništa ne boli. Super mi izgleda na toj slici"

To je opasan narativ i nastavak stare ideologije etnonacionalizma - tako to vidi politički analitičar iz Crne Gore Ljubomir Filipović.

"Mi smo 90-ih bili koagresor u slučaju Dubrovnika i mnogi od nas iz Crne Gore opominjali su da bi Hrvatska trebala posvetiti posebnu pozornost onome što se događa u Crnoj Gori posljednje tri-četiri godine jer će se dogoditi da na južnoj granici dobije opet onog koagresora i eksponenta velikosrpske politike na jugu", zaključio je.

Hrvatska od crnogorske Vlade očekuje uklanjanje spornih plakata, ali i da će ubuduće spriječiti svaki takav pokušaj.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene