Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga o medijskim standardima

Murdoch tražio od Johna Majora da promjeni stav prema Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijski magnat Rupert Murdoch pokušao je uvjeriti bivšeg konzervativnog premijera Johna Majora da promjeni svoju politiku prema Europi u zamjenu za potporu novina u njegovu vlasništvu, čulo se danas u istrazi o medijskim standardima u Velikoj Britaniji.

Govoreći pred Levesonovim povjerenstvom, Major, britanski premijer od 1990. do 1997., rekao je da se s osnivačem i vlasnikom News Corporationa susreo 1997. i da ga je Murdoch tada tražio da promijeni stav prema Europi.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

>> Pale prve optužnice u britanskom skandalu prisluškivanja

'Prije izbora 1997. predloženo mi je da se približim Murdochovim novinama i pristao sam pozvati ga na večeru koja se i dogodila u veljači 1997.', rekao je Major.

'Na večeri smo razgovarali o brojnim političkim tračevima o kojima se obično razgovara na takvim zgodama', dodao je.

'Gospodin Murdoch je u jednom trenutku rekao da mu se ne sviđa naša politika prema Europi i zatražio od mene da je promijenim. Ako ne budemo promijenili politiku onda on neće moći poduprijeti vladu', istaknuo je Major.

'Ne događa se često da netko sjedi pred premijerom i kaže mu: Želio bi da promijenite svoju politiku ili vas moja organizacija neće poduprijeti', rekao je bivši britanski premijer.

Dodao je kako je mislio da Murdoch 'navija' za referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

No, unatoč Murdochovu pritisku Major nije promijenio svoja stajališta. 'Dao sam mu jasno do znanja da nećemo promijenitit našu politiku i prešli smo na druge teme', naglasio je.

Murdoch je u travnju u svjedočenju pred istražnim povjerenstvom ustvrdio: 'Nikada ništa nisam tražio od premijera'.

Konzervativci su izgubili izbore 1997. od laburista Tonyja Blaira koje su podupirali Murdochovi listovi The Sun i The Times. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene