Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah mogula

Murdoch odbio izaći pred parlamentarno povjerenstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijski magnat Rupert Murdoch se odbio odazvati pozivu britanskog parlamenta da sljedeći tjedan odgovori na pitanja o navodnim protuzakonitim postupcima u jednoj od njegovih tiskovina, prepustivši to jednoj od svojih visokopozicioniranih zaposlenica.

Britanska policija uhitila je i devetog osumnjičenika, kojeg mediji navode kao bivšeg urednika News of the Worlda (NoTW), dnevnog lista koji je Murdoch bio prisiljen ugasiti zbog skandala koji je izbio kad se pročulo da su njegovi novinari neovlašteno prisluškivali privatne telefone golemog broja ljudi. Murdoch je isto tako morao odustati od plana za dosad najvećom akvizicijom - preuzimanjem TV postaje BSkyB.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Tom Plimmer "Prljavi doktor" Doktor se seksao sa ženama u ordinaciji dok su pacijenti čekali na red, poslao gotovo 200 snimki medicinskoj sestri i ljubavnicama

Murdoch i svi visokopozicionirani članovi njegove korporacije zanijekali su da su imali ikakvih saznanja o nezakonitim postupcima. Na svjedočenje pred parlamentarnim zastupnicima sljedećeg tjedna dosad je pristala Rebekah Brooks, koja je u vrijeme jednog od najtežih navodnih prijestupa bila glavna urednica NoTW-a, a sad je direktorica News Internationala, britanskog novinskog ogranka Murdochova medijskog koncerna News Corp. Murdoch i njegov sin i vjerojatni nasljenik James dosad su davali punu potporu Brooks, koja je prijateljevala s britanskim premijerom Davidom Cameronom dok je on sam nije zamolio da odstupi s položaja.

Murdoch, koji ima američko državljanstvo, rekao je kako će iskaz dati samo u javnoj istrazi koju je najavio Cameron nakon što se postavilo pitanje u ulozi nekih policijskih djelatnika u skandalu i počele kružiti glasine o povezanosti britanskih političara i medijskih magnata. James Murdoch, predsjednik britanskog novinskog ogranka koncerna News Corp, koji navodno ima dvojno britansko i američko državljanstvo, rekao je kako pred zastupnicima iskaz može dati najranije sljedećeg mjeseca.

Ta ispitivanja, po svemu sudeći, neće biti nimalo ugodna. Tijekom užarene rasprave o skandalu s prisluškivanjem u britanskom parlamentu u srijedu, dugogodišnji laburistički zastupnik Dennis Skinner nazvao je Murdocha 'rakom na političkom tijelu', a sve su glasniji i sve brojniji zastupnici koji žele prekinuti Murdochov utjecaj na politiku.

Osim što je u pokušaju da ograniči štetu od skandala s prisluškivanjem ugasio NoTW, Murdoch je u srijedu bio primoran povući svoju 12 milijardi dolara vrijednu ponudu za stjecanjem većinskog vlasničkog udjela u BSkyB-u, u kojem već ima 39 posto vlasništva. A posljedice britanskog skandala proširile su se i na Australiju, Murdochovu rodnu zemlju.

'Doista mi se gadi vidjeti što se sve radilo kako bi se upadalo u živote ljudi, njihovu privatnost, osobito u trenucima velike patnje', izjavila je australska premijerka Julia Gillard. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene