Obavijesti Video Pretražite Navigacija
David Miliband

'Mugabe je sramota za Zimbabve i mora otići'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je 'sramota' za svoju zemlju i 'mora otići', napisao je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u pismu koje je uputio dnevnom listu The Times.

'Svaka osoba zdrava uma shvaća da je Mugabeova loša uprava samo ubrzala događaje koji Zimbabve vode u kaos', istaknuo je ministar, reagirajući na nedavni napis britanskog dnevnika u kojemu se kritizira 'tiha diplomacija' koju vodi London.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba nezadovoljna 'U Zimbabveu treba sastaviti vladu nacionalnoga jedinstva' Slika nije dostupna Mugabe odbija dati ostavku 'Nikad neću prodati svoju zemlju'

'Sve dok je Mugabe na vlasti u Zimbabveu, on će biti sramota za tu zemlju. Priznajem da je on sramota i za međunarodnu zajednicu koja nije bila kadra provesti volju stanovnika Zimbabvea', dodao je ministar.

'Ako se Zimbabve želi izvući iz ovakva stanja - uz pomoć koja mu je potrebna i koju zaslužuje - Mugabe će morati otići', kazao je, istaknuvši da je zimbabveanski predsjednik 'zapreka koju je jednostavno nemoguće' zaobići.

Ministar je usto odbio mogućnost uspostave blokade oko te zemlje u kojoj epidemiju kolere koja je od kolovoza odnijela 1 174 života prati teška humanitarna i politička kriza. 'Posljedice takve blokade najmanje bi osjetili Mugabe i njegovo okružje', prema ministrovim riječima.

Miliband je rekao da je 'svima jasno kako će susjedne zemlje, napose Južnoafrička Republika, najviše izgubiti zbog nestabilnosti u Zimbabveu, a najviše će dobiti ako dođe do promjene'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene