Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mubarak zatražio ostavku Vlade

Krizu telefonski rješava i Obama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio je noćas u televizijskom obraćanju naciji raspuštanje vlade i formiranje novog kabineta.

'Zatražio sam danas ostavku vlade', rekao je Mubarak, dodajući da će novu vladu imenovati danas.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri...

Obraćajući se naciji prvi put od izbijanja prosvjeda protiv njegove vlad, Mubarak je govoreći na državnoj televiziji rekao je da je Egiptu potreban dijalog, a ne nasilje za rješavanje problema. Izražavajući potrebu da se osigura mir i stabilnost Egipta najavio je i uvođenje 'novih mijera' za demokraciju, ekonomske i političke reforme.

>> VIDEO: Krv na ulicama, 13 ubijenih i preko 1.000 ranjenih

Egipatski predsednik Hosni Mubarak u svom obraćanju naciji kazao je i kako Egipat treba biti svjestan nestabilnosti diljem zemlje, da su antivladini protesti dio zavjere da se destabilizira Egipat i uništi legitimitet njegove vlade, te otuda upotreba policije i vojske u neredima koji su izbili na ulicama egipatskih gradova.

Inače, prema javljanjima agencija, najoštriji sukobi demonstranata i policije u petak su se dogodili u Kairu i Suezu, gde je oko 20 ljudi poginulo, a više stotina povrijeđeno.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je telefonski razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom nakon njegova obraćanja naciji, te kako mu je kazao da mora provesti u život pružena obećanja i poduzeti konkretne korake prema političkim i gospodarskim reformama.

'Kada se predsjednik Mubarak večeras obratio egipatskom narodu, obećao je više demokracije i veće ekonomske prilike. Rekao sam mu da ima odgovornost dati smisao tim riječima, poduzeti konkretne korake i akcije kojima će provesti to obećanje', kazao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Obama je istakao kako želi biti vrlo jasan da se egipatske vlasti moraju suzdržavati od nasilja nad mirnim prosvjednicima, te pozvao vladu u Kairu da okonča blokadu na internetu, uključujući i socijalne mreže koje prosvjednici koriste za organiziranje. Također je poručio da demonstracije moraju biti nenasilne.

'U idućim koracima sadašnji trenutak nestabilnosti treba pretvoriti u trenutak obećanja', rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene