Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova 'usluga' u Nizozemskoj

Tim za eutanaziju dolazi u kuću i sve obavlja besplatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ovog mjeseca u Nizozemskoj će neizlječivo bolesnima koji žele počiniti samoubojstvo pomagati mobilni timovi za eutanaziju.

Ovaj bizarni tim za eutanaziju projekt je nizozemske udruge Pravo na smrt (NVVE). 'Ovo je za pacijente koji zadovoljavaju sve kriterije za eutanaziju, ali im to liječnici ne žele obaviti.' rekla je nizozemska ministrica zdravstva Edith Schippers koja ovaj projekt podupire.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Nizozemski zakon dopušta eutanaziju za one koji su neizlječivi bolesnici koji još radi toga i pate, ali isto tako dopušta liječnicima da daju tzv. prigovor savjesti ukoliko to nikako ne žele učiniti.

>> Milijarder platio prijenos eutanazije bolesnika na internetu

'Mnogi liječnici i dalje se boje eutanazije. Tvrde da je to protiv njihove relgije ili pak ne znaju zakon dovoljno dobro. Naši će timovi eutanaziju provoditi po domovima pacijenata ukoliko im njihov liječnik ne bude htio pomoći., za News Sky je rekla glasnogovornica udruge Pravo na smrt.

U takvim slučajevima kada vas doktor jednostavno odbije naći će se tim za eutanaziju koji se sastoji od liječnika i medicinskih sestara koji su za eutanaziju obučeni.

Usluge ovih timova biti će besplatne, ali treba zadovoljiti rigorozne kriterije koje propisuje nizozemski zakon. Liječnici moraju donijeti definitivnu i sigurnu odluku da je pacijent neizlječivo bolestan, a pacijentova odluka mora biti odlučna i donesena u stanju 'normalne' svijesti.

O timovima za eutanaziju objavljeno je i na stranicama Udruge NVVE što možete pogledati i ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene