Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio zahtjeve vlada drugih zemalja

Morales odbija dati dodatne informacije o atentatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski predsjednik Evo Morales odbio je zahtjeve za dodatnim informacijama koje su mu uputile vlade nekih od zemalja čiji su državljani ubijeni u nedavnom navodnom raskrinkavanju urote koja je imala za cilj atentat na predsjednika Moralesa.

Morales je rekao kako smatra 'vrlo ozbiljnim' da se zemlje koje 'nemaju nikakvih ovlasti' miješaju u bolivijsku istragu o incidentu, u kojemu su, uz trojicu smrtno stradalih, uhićeni i jedan mađarski te jedan bolivijsko-hrvatski državljanin. 'Sposoban sam im sam suditi', rekao je Morales reporterima. 'Kako će oni braniti te ljude koji su došli ovamo kako bi ubili predsjednika?', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolivijski vođa oporbe hrvatskog podrijetla Marinković: 'Morales me želi ubiti' Slika nije dostupna Zračni safari Bolivija će loviti dilere borbenim avionima

>> Mađarska policija počela istragu o Chicu

Ipak, Morales je rekao kako se ne protivi tome da međunarodno istražno povjerenstvo dođe u Boliviju s ciljem da ispita događaj, kako su to tražili njegovi politički protivnici. Oni optužuju Moralesovu vladu ljevice da je iskoristila incident kako bi utjecala na bolivijske glasače uoči nacionalnih izbora u prosincu.

U akciji bolivijske policije prošli tjedan u Santa Cruzu, u navodnom razbijanju skupine međunarodnih plaćenika i terorista, ubijeni su Eduardo Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji je posjedovao i hrvatsko državljanstvo, Irac Martin Dwyaer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadic i Mađar Elod Toaso.

Hrvatska pomno prati događaje u Boliviji

Agencije navode kako su vlade Irske, Hrvatske i Mađarske službeno zatražile dodatne informacije o incidentu, no glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Dragun rekao je u utorak  da Hrvatska pozorno prati razvoj događaja u Boliviji, ali da nije zatražila službena objašnjenja o navodnoj upletenosti dvojice Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom u urotu protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

Irska vlada želi osnutak međunarodnog istražnog povjerenstva o tom slučaju, u kojem bi Irska imala svoga predstavnika. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balasz rekao je za agenciju MTI kako se ne može isključiti da su Mađari upleteni u navodni pokušaj atentata u Boliviji ustvari žrtve unutarnjih političkih obračuna Bolivijska oporba smatra da je predsjednik Evo Morales cijeli slučaj pretvorio u sredstvo diskreditacije regije Santa Cruz u kojoj ne uživa potporu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene